Hlavní obsah

Topolánek by uvítal Paroubka v čele Sněmovny, ten to odmítl

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, fia, jov

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásil, že by uvítal, kdyby šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek usedl v čele Poslanecké sněmovny v rámci zvýšení podílu odpovědnosti sociální demokracie na předsednictví v EU. Paroubek to odmítl s tím, že jde o politiku ODS v podobě handlu "výměny principů za křesla".

Článek

"Pokud bude taková dohoda, tak bych pro to hlasoval," řekl Topolánek na otázku, zda by on osobně podpořil zvolení Jiřího Paroubka šéfem Sněmovny, třetím nejvyšším ústavním činitelem České republiky. "Myslím, že to není vyloučeno, a mně to nijak nevadí," řekl premiér.

Po vítězství sociálních demokratů v nedávných krajských a senátních volbách očekává také personální pohyby ve vedení sněmovních výborů.

Předsedou Sněmovny je nyní sociální demokrat Miloslav Vlček, stal se jím v nepřehledné situaci po volbách v červnu 2006, kdy byla práce poslanců několik týdnů paralyzována neúspěšným jednáním o obsazení postů ve vedení dolní komory.

Paroubek: je to poslední věc, o které přemýšlím

"O takové nabídce slyším v souvislosti s českým předsednictvím poprvé. Jsem překvapen v prvé řadě tím, že takováto nabídka je sdělována skrze média. Taková forma jen vzbuzuje pochybnosti,“ reagoval na Topolánkova slova šéf ČSSD Jiří Paroubek v odpoledním tiskovém prohlášení.

"ČSSD i já osobně jsme na jednání mezi opozicí a vládní koalicí o tom, jak máme docílit úspěšného českého předsednictví Rady Evropské unie, připraveni,“ sdělil dále.

"Odmítám však přijmout principy politiky ODS v podobě handlu 'výměny principů za křesla', na jehož základě vznikla ostatně současná vládní koalice. Stát se předsedou Poslanecké sněmovny je totiž ta poslední věc, o které přemýšlím a o kterou usiluji,“ uvedl Paroubek.

ČSSD je podle něj ochotna s vládou jednat o spolupráci jenom v oblasti českého předsednictví a má dvě předběžné podmínky, a to ukončit ratifikaci Lisabonské smlouvy v ČR nejlépe do konce tohoto roku a zahájit vážně míněnou diskusi o co nejrychlejším přijetí eura v ČR.

Může to být snaha vyvolat spor uvnitř ČSSD, obává se Škromach

"Mohu k tomu říct jediné. Ani v politickém grémiu, ani v předsednictvu ani na ÚVV ČSSD jsme se o tom nebavili, takže se k tomu mohu těžko vyjadřovat,“ reagoval pro Novinky současný předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) na Topolánkova slova týkající se možného Paroubkova usednutí do šéfovského křesla v dolní komoře.

"Pokud to je myšleno reálně, mělo by se tím zabývat vedení ČSSD,“ řekl Novinkám místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach. Má ale podezření, že za Topolánkovými výroky může být snaha vyvolat v sociální demokracii vnitřní spor. "Jsem k tomu prohlášení trošku rezervovaný,“ dodal.

Kováčik: Za chvíli budou volby, stojí to ještě za to?

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že sám proti tomu, aby se šéfem Sněmovny stal Paroubek, nic nemá. Odmítl by to však v případě, že by personální výměna měla být součástí "mocenského kšeftu". Zároveň vyjádřil pochybnost, zda to ještě "na tu chvíli" stojí za to vzhledem k blížícím se sněmovním volbám v roce 2010.

"Je to logické, aby tuto pozici zastával sociální demokrat, to je v tuto chvíli splněno osobou pana Vlčka," řekl místopředseda KDU-ČSL Roman Línek s tím, že zvolení Paroubka by zřejmě nebyl pro lidovce problém. "Není tam žádná osobní animozita," řekl Línek.

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová upozornila, že takový návrh ještě nepadl. "Pozitivní je, že mizí ze Sněmovny pojmy jako nulová tolerance, bylo by dobré, kdybychom se uměli dohodnout i na delší období, než jen na dobu předsednictví EU.

Anketa

Měl by podle vás Jiří Paroubek řídít Poslaneckou sněmovnu?
Ano
26,7 %
Ne
73,3 %
Celkem hlasovalo 11796 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V EU sílí pochyby o českém předsednictví

Možnost českého selhání v čele Unie začíná brát Brusel stále vážněji. Tvrdí to rakouský tisk, který poukazuje i na protievropské výroky prezidenta Václava...

Sarkozy plně podpořil české předsednictví EU

Plnou podporu českému předsednictví EU vyjádřil v pátek v Paříži francouzský prezident Nicolas Sarkozy po pracovním obědě s českým premiérem Mirkem Topolánkem...

Výběr článků

Načítám