Hlavní obsah

VIDEO: Test Škoda Superb 1,8 TSI - zlatý střed

Novinky, Martin Žemlička

Na automobily s logem Škoda jsou dva vyhraněné názory, z nichž ani jeden není pravdivý. Jedni ji vynášejí do nebes, druzí jí častují nejrůznějšími nepříliš lichotivými slovy. Pravdou je, že Superb je povedené auto střední třídy, ale nejlepší ve své třídě není. Nejhorší také ne. Jde zkrátka o takový zlatý střed střední třídy.

Foto: maž, Novinky

Śkoda Superb

Článek

Předchozí Superb byl ušit hodně horkou jehlou a na výsledku to bylo znát – v podstatě šlo o prodloužený VW Passat; v autě sice bylo velmi mnoho prostoru i pro nohy zadních cestujících, ale interiér byl zastaralý a jízdní vlastnosti ani ne průměrné. Přesto jej mnoho lidí srovnávalo s Mercedesem třídy E nebo BMW řady 5, což byl nesmysl.

Nový Superb o dost lepší...

Superb v minulé i současné generaci patří do střední třídy a nutno říct už na začátku recenze, že nová verze rozhodně patří k lepšímu průměru. Automobilka si na druhou generaci novodobého Superbu nechala dostatek času, věnovala se detailům a přichystala i několik „vychytávek“ od koncernu VW - natáčecí bi-xenonové světlomety nebo elektronický systém, který za vás zaparkuje do řady automobilů. Nechybí ani dvojspojková převodovka DSG nebo pohon 4x4 prostřednictvím spojky Haldex poslední generace.

:. Vzadu se dost místa, šířka je pouze průměrná. Foto: Škoda Auto

Zapomenout nesmíme ani na patentovaný systém otevírání zadních dveří, ale ten je vynálezem vývojářů z mladoboleslavské Česany. Zkrátka – Superb může mít stejnou výbavu jako Passat nebo Audi A4, rozhodně nejde – co se příplatkové výbavy týče - o chudého příbuzného ze střední Evropy.

:. Nová Śkoda Superb zkrátila rozvor, ale narostla do délky. foto: Novinky/maž

Nový Superb je o tři centimetry delší, má ale o tři centimetry kratší rozvor náprav. Vzadu je stále velmi mnoho prostoru pro nohy i hlavy dvou cestujících; třetí už bude trpět určitým nepohodlím. Šířka sice neoslní, ale i tak patří Superb k nejprostornějším vozům ve své třídě.

A platí to i pro zavazadla; zavazadlový prostor oproti prvnímu Superbu narostl o 85 litrů na současných 565 l (po sklopení zadních sedaček 1670 l). Skvělý je i systém TwinDoor, který umožňuje vůz otevřít jako u běžného sedanu nebo jako u liftbacku (otevře se celá část včetně zadního okna). Je to velmi praktické a originální řešení.

:. Nový Superb už tolik "nedrncá", ale musíte zvolit menší velikost pneumatik. foto: Novinky/maž

Interiér neurazí, ale nezaujme

Interiér je smontován dobře, použité materiály jsou s výjimkou plastového dřeva velmi dobré; ergonomie je výtečná a Škoda konečně nadělila Superbu dotykový displej. V testovaném voze sice cosi občas rachotilo zpoza palubní desky, obecně je ale dílenské zpracování velmi dobré.

Vylepšení doznal i podvozek, který je nyní komfortnější a Václav Klaus by o něm pravděpodobně už neřekl, že „drncá“ jako to pravil v případě první generace Superbu. Na nerovnostech je komfort jízdy mnohem lepší a zároveň je v autě větší ticho. Nesmíte ale čekat sportovní jízdní vlastnosti, přirozená nedotáčivost přichází poměrně brzy a lehké řízení se pro „sportovní“ jízdu tak jako tak nehodí.

:. V kombinaci béžové a černé to autu sluší. Světlý potah je ale náchylný k ušpinění.foto: Novinky/maž

K manuální převodovce, v našem případě šestistupňové nemáme výhrad. Řazení, se kterým dobře spolupracuje spojka s dostatečným odporem, je lehké a poměrně přesné.

Nabídka motorů je dostatečná a konečně zahrnuje i turbodiesely vybavené systémem Common Railem; starší TDI se vstřikováním čerpadlo-tryska jsou v nabídce také. My jsme otestovali výborný benzínový motor 1,8 TSI, který jsme už chválili v případě Octavie.

:. Superb vypadá poměrně konzervativně.foto: Novinky/maž

Agregát má dostatek koní i točivého momentu a dá se s ním jezdit hodně svižně. V tom případě pak spotřeba atakuje desetilitrovou hranici a při jízdě ve městě „pije“ motor ještě o tři čtyři litry více. Při klidné jízdě není problém v kombinovaném provozu dosáhnout hodnot udávaných výrobcem, chce to ale držet pravou nohu „na uzdě“.

Resumé: ve střední třídě se neztratí

Nový Superb je bezpochyby povedeným pokračováním. Pokud mu máme něco vytknout je to menší prostornost v příčném směru, konkurence je na tom většinou lépe. Komfort pro posádku je dostatečný, snížit jej mohou pouze příplatkové širší pneumatiky.

Jinak Superb chválíme: motorů je na výběr dostatek, základní výbava dostatečná, prostornost je až na zmiňovanou šířku výborná a jízdní vlastnosti také představují to lepší ze střední třídy. Konkurence je ale v tomto segmentu silná, takže Superb to i přes „papírové“ předpoklady nebude mít jednoduché. Dobrou zprávou je razantní snížení cen, které by při rozhodování mohlo spoustu kupců přesvědčit, proč zavítat do autosalonu s logem Škoda.

:. Přední sedadla mají dobré tvarování pro nejrůznější typy postav. Foto: Škoda Auto

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1798 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:118 kW (160 k) při 6200 ot./min.
Max. točivý moment:250 Nm od 1500 ot./min.
0 - 100 km/h:8,6 s
Nejvyšší rychlost:220 km/h
Kombinovaná spotřeba:7,6 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1454 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:629 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Škody Superb 1.9 TDI: silnější a lepší

Jistě si říkáte, že testovat Škodu Superb před koncem jejího života je dost nelogické. Ale my měli jednoznačný cíl - vyzkoušet posílený motor 1.9 TDI, který...

Test Škoda Octavia 1,8 TSI: zapomeňte na TDI

O zatím poslední generaci Škody Octavie se již napsalo mnohé, tento článek se proto více zaměří na relativně nový benzínový motor 1,8 TSI, který nepřímo...

Výběr článků

Načítám