Hlavní obsah

Na prezidenta Obamu dohlédne "zlý hoch Rahmbo"

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Za muže, který rád působí jako politický provokatér a „zlý hoch”, označují média Rahma Emanuela. Toho si Barack Obama ihned po svém zvolení prezidentem USA vybral jako personálního šéfa Bílého domu a Emanuel nabídku podle stanice CNN přijal. Spekuluje se, že demokratický kongresman z Illinois, který sloužil v izraelské armádě a v politickém zákulisí má přezdívku Rahmbo, dohlédne, aby Obama ve svém liberalismu nezašel příliš daleko.

Foto: John Gress/Files, Reuters

Rahm Emanuel (vlevo) s Barackem Obamou

Článek

„Chápe, že pokud by Obama zašel příliš daleko doleva, Demokratické straně by to neprospělo,” řekl listu Los Angeles Times republikánský analytik John Feehery. Emanuel bude navíc vyvažovat Obamův přívětivý styl. „K Obamovu hodnému policajtovi potřebujete zlého policajta. Rahm tu roli naplní naprosto spolehlivě,” dodal Feehery. Emanuel si podle deníku získal pověst svým temperamentem a ostrými lokty. “Jeho klení je legendární a zdá se, že je záměrné s cílem člověka rozhodit,” napsal deník.

V Bílém domě nebude Emanuel nováčkem. V 90. letech byl politickým poradcem prezidenta Billa Clintona. Toho si získal tím, že dokázal získat demokratům dokázal obrovské množství peněz na volební kampaň. „Byl skvělý ve shánění peněz. Někdy na dárce ječel a křičel tak dlouho, dokud nekývli na to, že podpoří - a to štědře - jeho kandidáta,“ napsal L.A. Times.

Obamovo rozhodnutí obsadit do vlivné pozice v Bílém domě právě Emanuela ocenily ve středu izraelské deníky. Emanuel (49) má totiž židovské rodiče. Jeho otec byl 40. letech členem organizace Irgun, která bojovala za vznik Státu Izrael. S Rahmovou matkou se poznali ve Spojených státech, kam se později přestěhoval. Sám Rahm se podle IsraelNN.com během války v Zálivu přihlásil dobrovolně do izraelské armády a sloužil na jedné z jejích základen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám