Hlavní obsah

VIDEO: Hasiči nasadili na požár tržnice vrtulník

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, fia, pno

Ve čtvrtek kolem půl jedné ráno vypukl v asijské tržnici SAPA v Praze - Libuši rozsáhlý požár, se kterým bojovalo 55 hasičských jednotek až do 16. hodiny odpoledne. Dohašování potrvá minimálně do rána. Z areálu přestal stoupat hustý dým okolo 17. hodiny. Odpoledne si hasiči k požáru tržnice přivolali na pomoc policejní vrtulník.

Článek

Ten pomocí speciálního vaku, umístěného pod vrtulníkem, hasil nejvíce zasažená místa. Hořela dvoupodlažní budova s uskladněným textilem a obuví. Oheň hasiči ráno izolovali, dopoledne se ale opět začal šířit. Kouř a zápach vlivem nízké oblačnosti neunikal do vyšších vrstev atmosféry, ale šířil se po celé Praze. 

Odpoledne se zranil jeden ze zasahujících hasičů. "Utrpěl lehký úraz hlavy, záchranáři ho převezli do nemocnice v Praze - Krči," řekla Novinkám mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Požár v asijské tržnici Sapa

Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici je areál komplikovaný, plný různých malých prostorů. "Hasiči se do nich špatně dostávají," doplnil.

Kolem třinácté hodiny odpoledne bylo do boje s požárem nasazeno 55 hasičských jednotek. S plameny bojovalo kolem 350 hasičů. U požáru Průmyslového paláce v Praze na Výstavišti přitom zasahovalo 275 hasičů.

Oheň v tržnici. Zdroj: Stream.cz

Podle Pernici hasiči z bezpečnostních důvodů likvidovali požár hlavně pomocí výškové techniky. Dovnitř chodily jen malé průzkumné jednotky. 

"Budeme tu tak dlouho, jak bude potřeba. Klidně několik dnů," řekl odpoledne Pernica. Podle něj měli hasiči největší problém s nedostatkem vody, kterou sváželi z okolí. Policisté okolí uzavřeli, hasičským vozidlům vytvořili speciální koridor.

:. Pro Novinky.cz Pavel Reinisch

Hasiči stříkali vodu do budovy okny a střechou. Ta se ale z části propadla. Hasiči se kvůli bezpečnosti nepohybovali v budově, tam byla pouze průzkumná část. Odtahová služba městské policie z místa odtahovala vozy, které by mohly plameny poškodit.

V místě požáru byl omezen provoz. Uzavřeny byly ulice Meteorologická, Libušská, Dobronická, Kunratická spojka. Z důvodu uvolnění přístupu k hydrantům i ulice Čimelická a Mirotická, uvedla mluvčí pražských policistů Iva Knolová.

foto: Právo/Petr Horník

Honsová: Nízká oblačnost působí jako poklička

Zápach ale zaregistrovali Pražané i v řadě dalších lokalit hlavního města. "Mlha a nízká oblačnost působí jako poklička a kouř se nedostane do vyšších vrstev atmosféry. Nízká oblačnost by se měla rozpustit až odpoledne, je ale možné, že se nerozpustí vůbec. Tím pádem všechny ty škodliviny zůstanou při zemi," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že naštěstí panovalo relativní bezvětří, takže se kouř bude šířil velmi pomalu.

:. Pro Novinky.cz Pavel Reinisch

"Už dnes po ránu jsme zaznamenali zhoršené rozptylové podmínky. Na Smíchově byly překročeny emisní limity prachových částic. Starší občané a děti by neměli vycházet ven," upozornila dopoledne Honsová.

:. Foto: HZS Praha / Jan Kostík

foto: Právo/Petr Horník

Na pomoc přijely i hasičské sbory Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje.

foto: Právo/Petr Horník

"Budova o rozloze zhruba 50 krát 300 metrů je značně poškozena," poznamenal Pernica k rozsahu požáru.

foto: Mapy.cz/Novinky.cz

V tržnici hořelo poměrně nedávno, na začátku září v ní zasahovali hasiči z celé Prahy.

:. Foto: HZS Praha / Jan Kostík

Areál, kterému se někdy přezdívá "pražská Hanoj", zahrnuje velkou tržnici, vietnamské jídelny, obchody s exotickým ovocem a mořskými plody, ale také casina či zábavní podniky. Tržnice oficiálně funguje jako velkoobchod.

Tržnice v areálu bývalého masokombinátu Písnice zcela vyhořela už v roce 1999. Tehdejší požár byl označován za jeden z největších v Praze ve 20. století. Vznikla při něm škoda za 200 miliónů korun.

foto: Právo/Petr Horník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám