Hlavní obsah

SPECIÁL: Anglické jahody

Do českých kin vstupuje snímek režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody, který vznikl podle scénáře Martina Šafránka. Film vypráví příběh rodiny Sinkových, příběh jakých se mohly v dramatickém roce 1968 stát statisíce.

Článek

Student Tomáš se chystá na jahodovou brigádu do Anglie, jen jeho rodina ovšem tuší, že pobyt se může protáhnout. Odjezd se však poněkud zdramatizuje. Tomášova jízdenka totiž nese datum 21. srpna 1968. Vlaky ten den z pochopitelných důvodů nejedou a každý z členů rodiny se musí s nastalou situací vyrovnat po svém.

Dějinami deprimovaný otec (Viktor Preiss)

Mladý muž ji rozhodně nevnímá nijak dramaticky a odkladu využije k výletu se svou dívkou. Pak se ale jeho osud začne dramaticky proplétat s osudy jednoho z ruských vojáků.

Nina Divíšková jako ironická babička-komunistka

Do hlavních rolí obsadil režisér Drha velké domácí hvězdy – Viktora Preisse, Ninu Divíškovou, Pavlu Tomicovou. V roli mladého Tomáše filmově debutuje student DAMU Ivan Lupták.

"O 21. srpnu 1968 jsem do této doby věděl jen z hodin dějepisu na střední škole, a to jen velmi zhruba, ze základní školy si nepamatuji vůbec, že bychom se o tom něco učili. A považuji to za hrubou chybu, že je tento mezník v novodobé české historii tak ignorován, podobně jako listopad 1989, o kterém dnešní mladá generace ví maximálně to, že se chodilo zvonit klíči na Václavské náměstí. A i o tom vlastně pochybuji. Mladí lidé si vůbec neuvědomují, v jak pohodlné době žijí, berou demokracii jako samozřejmost, ale ještě před dvaceti lety tomu tak zdaleka nebylo," říká mladý herec.

Ústřední dvojice filmu: Ivan Lupták a Marie Štípková

Od zkušenějších herců prý zkoušel něco odkoukat: "Vzpomínám si na první natáčecí den s mojí filmovou rodinou – Viktorem Preissem, Ninou Divíškovou a Pavlou Tomicovou. I když jsem se na ně hrozně těšil, měl jsem z nich strach, jsou to pro mě velké herecké osobnosti. Samozřejmě jsem je při práci pozoroval, to jak přistupují ke svým rolím, jak si je vytvářejí, každý z nich si do své postavy vložil něco ze sebe a to jsem se snažil od nich „odkoukat“. A jsem jim vděčný za to, že se vždycky snažili mi poradit a nedívali se na mě jako na kandrdase."

Ruského dezertéra hraje Alexej Bardukov.

Ve filmu hrají také Vladimír Brabec, Nela Boudová nebo ruský herec Alexej Bardukov. Hudbu k filmu nahrál začínající písničkář Tomáš Klus, který nedávno vydal svůj debut u firmy Sony BMG.

Vladimír Brabec dostal roli komunistického fízla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám