Hlavní obsah

ČSSD uzavřela s komunisty koalici v Moravskoslezském kraji

– OSTRAVA
Právo, Anna Bortlíčková

Průlom v české politice po listopadu 1989 se rýsuje v Moravskoslezském kraji. Poprvé kraj povedou sociální demokraté a poprvé v krajské koalici zasednou komunisté.

Článek

KSČM dostala příležitost poté, co selhala jednání ČSSD s lidovci. Podle informací Práva má být tato dohoda oznámena oficiálně ve středu. V jedenáctičlenné krajské radě chce ČSSD osm mandátů a komunistům nabízí tři křesla.

Podle soc. dem. nejde o porušení tzv. bohumínského usnesení, které ČSSD zakazuje spolupráci pouze na centrální, vládní úrovni. Komunisté mají dosud zastoupení ve vedení mnoha radnic a ve vedení Sněmovny.

Už ve středu by mohla začít příprava krajské koaliční smlouvy. V úterý večer to Právu řekl lídr soc. dem. a kandidát na hejtmana Jaroslav Palas. Je to obrat proti dosavadní situaci v kraji, který osm let ovládala ODS v čele s hejtmanem Evženem Tošenovským ve spolupráci s lidovci.

Lidovci s komunisty vládnout nechtějí

Moravskoslezští soc. dem. po svém vítězství dosud dávali přednost vytvoření středolevé koalice ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Do krajské vlády s komunisty ale lidovci nechtějí.

Ještě v pondělí moravskoslezští soc. dem. sdělili, že znovu osloví lidovce. Krajský předseda KDU-ČSL Pavol Lukša ale pro média opakovaně vyjádřil stanovisko, že do vlády s komunisty jeho strana nepůjde.

„To, že na naši veřejnou výzvu odezva nebyla a pan Lukša se znovu veřejně vyjádřil, že v trojkoalici s KSČM nebudou, nás vede k tomu, abychom uzavřeli koalici s KSČM,“ řekl Právu v úterý Palas. Na otázku, zda už to lidovcům oznámili, odpověděl: „Samozřejmě jim to sdělíme, aby se to nedozvěděli z tisku.“

Podle Palase se ve středu sejdou soc. dem. s komunisty. „Předseda klubu zastupitelů Miroslav Novák a já jsme pověřeni připravit budoucí koaliční smlouvu. Věřím, že se nám to podaří do pátku, kdy ji předložíme klubu zastupitelů ČSSD, v pondělí pak krajskému výkonnému výboru ČSSD,“ pokračoval.

Dodal, že pokud jde o složení nové 11členné krajské rady, soc. dem. chtějí uplatnit princip poměrného zastoupení. „To znamená osm křesel pro ČSSD a tři křesla pro KSČM,“ doplnil. O počtech křesel náměstků hejtmana, jejich personálním obsazení a kompetencích náměstků se podle Palase teprve bude jednat.

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD, která v 65členném zastupitelstvu získala 31 mandátů. ODS obsadí 18 křesel, komunisté 11 a lidovci 5.

Výběr článků

Načítám