Hlavní obsah

BMW klesl čtvrtletní zisk o více než 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk německé automobilky BMW se ve třetím čtvrtletí snížil o 63 procent na 298 miliónů eur (7,25 miliardy korun) kvůli slabší poptávce po jejích luxusních a sportovních modelech. BMW dodalo, že v celém letošním roce očekává zisk, ačkoli není schopna poskytnout přesnější prognózu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 125i Cabrio, ilustrační foto

Článek

"Obtížné podnikatelské podmínky a nestálé klima na trhu znamenají, že je prakticky nemožné učinit z dnešní perspektivy spolehlivou prognózu pro výsledný zisk za rok 2008," řekl generální ředitel společnosti Norbert Reithofer. "Dosáhneme nicméně výsledku, jenž bude jasně kladný," dodal.

Tržby společnosti ve čtvrtletí klesly o devět procent na 12,6 miliardy eur a výroba se snížila o deset procent na 335 000 vozů. "Důsledky mezinárodní finanční krize a útlumu světové ekonomiky mají značný negativní dopad na výkonnost automobilového průmyslu," uvedla firma.

Prodeje Rollsů stouply

Dodávky automobilů s logem BMW ve čtvrtletí klesly o 5,3 procenta na 290 661 vozů, zatímco dodávky malých automobilů Mini stouply o 1,4 procenta na 58 105 vozů a dodávky limuzín Rolls Royce dokonce o 17 procent na 332 vozů.

Společnost začátkem roku oznámila, že se v rámci snižování nákladů rozhodla zrušit 8100 pracovních míst, a to zejména v domácích závodech. Snižování počtu zaměstnanců si do konce září vyžádalo jednorázové náklady 258 miliónů eur, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související články

Edition Sport pro BMW řady 6

BMW přichází s paketem nazvaným Edition Sport, které z "obyčejné" šestky vykouzlí zase o něco atraktivnější automobil a alespoň vzhledově se přiblíží vrcholné...

BMW X1 - koncept malého SUV

Velká SUV jsou pro spoustu lidí trnem v oku a nemusí jít jenom o radikální ekology. Většina automobilek v posledních měsících "chrlí" také kompaktní sportovně...

Výběr článků

Načítám