Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek oznámil kandidaturu v okruhu věrných. Bylo to patetické, říká Bém

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, pno, alt

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek v neděli na mimořádném tiskovém brífinku oznámil, že na prosincovém kongresu ODS bude obhajovat funkci předsedy strany. Soupeřem mu bude Pavel Bém. Topolánek také potvrdil, že po prohraných volbách obmění složení vlády, jména ale neřekl. Bém odpoledne označil Topolánkovu akci za patetickou. O situaci několik minut mluvil i s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

"Cítím osobní odpovědnost a považuji to za povinnost. Proto jsem se rozhodl kandidovat," řekl Topolánek. Současný předseda ODS se vyhnul kritice svých straníků, jeho dalším motem je sjednotit stranu.

Topolánka přišli na Žofín podpořit někteří ministři, například ministr vnitra Ivan Langer, který si s předsedou po jeho projevu vítězně plácnul, a také ministři práce Petr Nečas, spravedlnosti Jiří Pospíšil. Objevil se i poslanec Oldřich Vojíř nebo předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Mirek Topolánek s ministry a zákonodárci ODS.foto: Právo/Milan Malíček

Bém: Byla to patetická akce

Jeho zatím jediným jistým protikandidátem je současný první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém, který svoji kandidaturu ohlásil už v pondělí. I on má podporu části ODS, například středočeského hejtmana Petra Bendla.

Bém byl v neděli na dostizích v pražské Chuchli. Potkal se tam s prezidentem Václavem Klausem. Podle jeho slov věnovali rozhovoru o politické situaci asi pět minut.

Topolánkovu nedělní akci, při níž kandidaturu oznámil, označil Bém za "patetickou a spektakulární." Nebyl jsem pozván, do té sestavy bych se ani nehodil," uvedl s tím, že ho udivuje, proč se oznámení nekonalo v hlavní kanceláři ODS na Jánském vršku.

Řekl, že ve volbě nebude bojovat s osobností Topolánka, ale se stylem jeho politiky. "K tomu není zapotřebí používat silná slova, demonstrovat sílu a chřestit zbrojním arsenálem," řekl.

Pavel Bém v neděli uspořádal tiskovou konferenci na chuchelském závodišti.foto: Právo/Michal Krumphanzl

Topolánek uvedl, že po prohraných volbách chtěl trochu času na rozmyšlení, zda ještě je schopen ODS stmelit. "Je nutná zásadní změna v přístupu jednotlivců i celé ODS. Strana nedokázala čelit agresivní kampani, která dala volbám celostátní charakter, to jsme podcenili. Beru jako osobní odpovědnost, že jsem nepřesvědčil vedení ODS o stylu naší kampaně," řekl.

Podle něj se ODS lidem jeví jako "totálně nedůvěryhodná strana." Volba předsedy proběhne na kongresu strany první prosincový víkend.

Změní se složení vlády

Topolánek také oznámil, že po prohraných volbách změní obsazení některých křesel ve vládě. S podrobnostmi počká na návrat vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka ze zahraniční cesty. Teprve potom prý začne koalice o změnách mluvit.

Dlouhodobě se spekuluje o ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, který nedokázal před veřejností obhájit reformu zdravotnictví, či ministru zemědělství Petru Gandalovičovi. Do křesel by mohli usednou někteří z končících hejtmanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám