Hlavní obsah

O Dušičkách nastoupí i policisté na koních

Právo, alf, pab, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nadcházející dušičkový víkend se chystá i policie. Vzhledem k očekávanému náporu zlodějů na hřbitovech povolává posily včetně koňských hlídek a psovodů. Jen v Praze bude o nadcházejícím víkendu podle slov náměstka městské policie Ludvíka Klemy sloužit v zesílené sestavě asi 250–300 strážníků.

Článek

Ti všichni se budou kromě své činnosti podle Klemy přednostně starat o bezpečnost lidí, jejich majetku a dopravní situaci na všech pražských hřbitovech a v jejich bezprostředním okolí.

„Pro noční střežení počítáme i s nasazením našich psovodů,“ řekl Právu Klema s tím, že přes den budou naopak situaci v okolí některých hřbitovů monitorovat strážníci na koních.

Ti už třeba vyrazili ve Zlíně. „Z koňského hřbetu mají policisté lepší rozhled po okolí a mohou být dříve u případného pachatele,“ vysvětlila zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Podle policistů se zloději na hřbitovech dopouštějí především drobných krádeží, které poškození většinou ani nenahlásí. Kromě ozdob a svítilen se nezdráhají sebrat věnce a kytice. Nebezpečnější jsou násilníci, kteří si vyhledávají především starší bezbranné lidi. Navíc mnohá místa na větších hřbitovech jim svou opuštěností nahrávají.

„Před lety jsme měli případ, kdy na Lesním hřbitově napadla starou paní neznámá skupinka osob a vytrhla jí z rukou tašku s doklady,“ upozornila Bartíková s tím, že lidé by návštěvy hřbitovů neměli v době Památky zesnulých nechávat na večerní čas.

Kradou hlavně ženy

„Hřbitovní straky jsou převážně ženského pohlaví a svědčí jim městská anonymita,“ shodují se policisté v Plzni, kteří se krádežemi zabývají. Také na Plzeňsku každoročně zmizí ze hřbitovů stovky věnců, kytic, svíček, smutečních ozdob.

Policisté sice chystají zvýšené kontroly v okolí hřbitovů ale správci vědí své: Kradlo se, krade se a bude se krást. A žádná ostraha či ploty s tím nic neudělají. „Jediné, co by pomohlo, je změna zákona,“ shodují se správci. „Dokud se zcizení smuteční výzdoby bere jako krádež, nemá to smysl. Už jsme chytili a předali policii řadu pachatelů. A výsledek? Žádný, zloději se vám smějí do obličeje. Vždyť ukradli věc v nominální hodnotě několika desetikorun. Kdyby se to hodnotilo jako znesvěcení hrobu, tak by nastoupily tvrdé sankce,“ říká jeden z nich.

Jedna možnost – i když časově náročná – přece jen zbývá. Jakási osobní domobrana. „Jedné paní se ztrácela výzdoba z hrobu zcela pravidelně. Tak tam jednou políčila kytičku, sedla si kus dál na lavičku a čekala. Dočkala se. A ta zlodějka na to asi jen tak nezapomene,“ zavzpomínal správce sušického hřbitova.

Jak se nenechat okrást

Odborníci doporučují: jednoduše tak, že nebudete hroby zbytečně zdobit, alespoň ne ničím drahým. Někde se už podle toho zařídili. „Pořád se ztrácely lampičky, vázy, dokonce i urny. Proto každý kupuje už jen ty nejlacinější ozdoby,“ ví své hřbitovní hlídač ve Velkých Hydčicích na Klatovsku.

Kromě bezpečnosti a pořádku na hřbitovech budou policisté o víkendu řídit i dopravu v blízkosti hřbitovů, jejichž největším problémem je při Dušičkách nedostatek parkovacích míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám