Hlavní obsah

Příběhy bezpráví na Václavském náměstí i ve školách

Právo, far

Čtvrtý ročník projektu Příběhy bezpráví, přibližující poválečné období českých dějin, se v listopadu koná prostřednictvím filmových projekcí a debat na základních a středních školách. Jeho součástí je také výstava na Václavském náměstí.

Článek

„Poměrně často zaznívá, že mladé lidi období komunistického Československa nezajímá. Naše zkušenosti přitom potvrzují pravý opak. To, že se ve škole často nedozvědí téměř nic o komunistické ideologii ani o zločinech, strany, která má své zástupce v současném českém parlamentu, není jejich chyba. Je to chyba vzdělávacího systému,“ říká ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota.

Stejně jako v minulých dvou letech získá každá škola jeden film podle vlastního výběru zdarma, v nabídce jsou Přerušené jaro – Srpen jako kladivo, Muž, který přecenil českou duši nebo Swingtime. Novinkou jsou dva trezorové snímky Ticho a Deset bodů.

Uskuteční se rovněž řada doprovodných akcí. Jednou z nich je výstava nazvaná Příběhy bezpráví – cesta ke svobodě, která se koná do 17. listopadu na Václavském náměstí v Praze a která připomíná různé formy aktivního vzdoru proti komunistickému režimu.

„Výstava je zaměřená na přiblížení osudů lidí, kteří komunismu vzdorovali, kteří se při vědomí značného osobního rizika rozhodli, že nebudou jen nečinně přihlížet, ale že budou konat, “ dodává Strachota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám