Hlavní obsah

Topolánek se zítra sejde se Sarkozym, mluvit budou o předsednictví

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov, alt

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijme v pátek českého premiéra Mirka Topolánka při pracovním obědě. Setkání Novinkám potvrdila mluvčí vlády Jana Bartošová. Politici podle ní budou jednat jen mezi čtyřma očima. Tématem bude předsednictví EU, finanční krize a Lisabonská smlouva. Topolánek odmítl, že by Česko mohlo přijít o předsednictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), francouzský prezident Nicolas Sarkozy a premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Zítřejší návštěvu Mirka Topolánka inicioval Sarkozy. "Setkání se koná na pozvání Francie," řekla Novinkám Bartošová. Topolánek měl být v těchto dnech na návštěvě USA. Tu ale kvůli vnitropolitické situaci po krajských a senátních volbách zrušil.

K pátečnímu setkání s francouzským prezidentem se Topolánek vyjádřil i v rámci čtvrtečních sněmovních interpelací. Odmítl přitom, že by Česko mohlo přijít o předsednictví. 

„Nemyslím, že hrozí, že by ČR přišla o předsednictví. Ty reakce jak rakouského, tak francouzského či německého tisku na turbulence u nás, na problémy u nás, byly krátkodobé. Zítra budu obědvat s Nicolasem Sarkozym, se kterým si tyto věci vyjasníme,“ uvedl ve Sněmovně český premiér. 

"Prezident Nicolas Sarkozy chce konzultovat s českým premiérem témata týkající se nejen českého předsednictví, ale také témata současné finanční krize a nadcházejícího neformálního summitu EU v Bruselu, který se koná příští týden," uvedla Bartošová. 

Spekulace o výměně

Schůzka se Sarkozym se uskuteční v době, kdy evropská média a někteří politici spekulují o tom, zda by Česko mělo být od ledna v čele EU. Sarkozy už dříve řekl, že by rád byl i nadále hlavní postavou EU.

Česká republika by podle pravidel EU měla stanout v čele Unie 1. ledna 2009. Francie je v čele nyní. Evropské deníky už dříve spekulovaly, zda by si Francie v době krize neměla předsednictví ještě dál ponechat, později přinesly zprávy, že Brusel připravuje záchranné sítě pro případ, že by ČR zklamala a došlo ke zmatku.

Česko má v EU pověst euroskeptické země, která často reptá proti plánům těch velkých, jako je právě Francie nebo Německo. Nehrne se například do schvalování Lisabonské smlouvy, kterou zablokoval negativní postoj Irska. Sarkozy ji naopak prosazuje.

Dokonce se objevily i informace, zda by předsednictví místo Česka nemělo vzít Švédsko. Česká strana spelukace odmítá. Premiér Topolánek to označil za nemyslitelné, ČR se prý na předsednictví pilně připravuje.

Reklama

Související témata:

Související články

V EU sílí pochyby o českém předsednictví

Možnost českého selhání v čele Unie začíná brát Brusel stále vážněji. Tvrdí to rakouský tisk, který poukazuje i na protievropské výroky prezidenta Václava...

Výběr článků

Načítám