Hlavní obsah

České ekonomice se povede hůře, soudí ministerstvo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle ministerstva financí tuzemská ekonomika v příštím roce poroste tempem 3,7 procenta. Je to horší odhad než před několika měsíci. Horší bude i letošní míra inflace, ta by se měla v průměru pohybovat na úrovni 6,4 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Je to důsledek zvýšení cen komodit na světových trzích a příspěvek domácích jednorázových administrativních opatření. V roce 2009 by se míra inflace měla vrátit k nižší hladině na cca 2,9 procenta,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Podle něj by se také měla v následujících dvou letech zvýšit míra inflace, ale pouze v řádu desetin procenta, tedy z letošních 4,4 procenta na 4,6 procenta v roce 2010. Navíc deficit veřejných financí by podle úřadu měl být letos 1,2 procenta HDP.

Jakob také zdůraznil, že predikce se může měnit, protože v současnosti nelze odhadnout hloubku problémů globální ekonomiky ani délku trvání, rozsah a dopady krizové situce na českou ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám