Hlavní obsah

Topolánek: Vítám, že se Bém přestal skrývat a okopávat kotníky

Právo, jiří Ovčáček

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo uvedl, že vítá kandidaturu dosavadního 1. místopředsedy strany a pražského primátora Pavla Béma na šéfa občanských demokratů. Podle Topolánka je dobře, že se Bém přestal skrývat a "okopávat kotníky".

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek po prohraných volbách

Článek

Pane premiére, co by se podle vás mělo změnit ve stylu politiky ODS po neúspěšných volbách?

Měli bychom se vrátit ke stylu politiky, který jsem prosazoval před neúspěšnými letošními volbami a který jsem, bohužel, neprosadil do kampaně. Otevřená, férová diskuse s naším voličským elektorátem bez omezení, bez tabu a bez vykrucování. To nám přineslo vítězství ve volbách na podzim 2002, v eurovolbách, ve volbách 2004 a 2006 a přinese nám to vítězství i ve volbách příštích. Naši voliči si zaslouží, aby byli osloveni, což se letos nestalo.

Vládě je vytýkána špatná komunikace. Co osobně uděláte pro její zlepšení?

Osobně pro to udělám to, že budu chtít zlepšení komunikace. Jak a u koho je právě o diskusi v následujících dnech.

Už máte představu o rekonstrukci kabinetu? Kdy s ní seznámíte veřejnost?

Po diskusi v koalici, uvnitř ODS a ve vládě oznámím změny v řádu týdnů.

Oznámení o kandidatuře Pavla Béma na post předsedy ODS uvítal Jiří Paroubek. Co tomu říkáte?

I já jsem uvítal, že se přestal skrývat a okopávat kotníky a snad dokonce představí kromě programu i své názory na celou řadu aktuálních i nadčasových problémů.

Pavel Bém to sice odmítá, ale spekuluje se o tom, že by po jeho nástupu do čela ODS byla možná nějaká forma velké koalice s ČSSD. Máte takové informace?

Pavel Bém po celou dobu kritizuje zelené i lidovce, jeho koaliční potenciál, který přináší, je nula a jeho potenciální vládní formace je odsouzena, ať v té či oné podobě, ke smrtelnému objetí se sociální demokracií.

S vizí jaké ODS chcete obhajovat funkci předsedy strany?

S vizí ODS jako odpovědné, otevřené, liberálně konzervativní, euroatlantické a proevropské strany, oslovující voličské zázemí ve středopravicovém prostoru a strany, která prosazuje základní ideje, na kterých vznikla.

Reklama

Související články

Vedení ODS by mělo složit funkce, tvrdí Bém

Vedení ODS by mělo po prohraných volbách dát na prosincovém kongresu strany své funkce k dispozici. Uvedl to první místopředseda ODS Pavel Bém. Vedení strany...

Výběr článků

Načítám