Hlavní obsah

Fritzl dříve uvěznil i svou matku, uniklo z posudku

AMSTETTEN

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svoji dceru a měl s ní sedm dětí, věznil podle psychologického posudku již mnohem dříve také vlastní matku. Uvedl to ve středu magazín News a deník Österreich s odvoláním na psychiatrický posudek, který byl na Fritzla vypracovaný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

O své matce Fritzl psychiatrům vypověděl, že jej "vychovala sama, ale lásky se od ní nikdy nedočkal". "Bila mě, kopala mě, až jsem padl na zem a krvácel. Cítil jsem se při tom strašně ponížený a slabý."

Jeho matka byla děvečka, musela hodně pracovat. "Pusu jsem od ní ale nikdy nedostal, i když jsem se hodně snažil, aby byla na mě hodná. To jediné, co se mnou dělala, bylo, že mě vodila do kostela," cituje deník Österreich z posudku.

O mnoho let později se jí pak Fritzl pomstil. Zamkl ji v horním patře domu a okno jejího pokoje zazdil, aby neviděla denní světlo. V roce 1980 takto uvězněná žena zemřela, píše magazín News.

O sexu s dcerou nejprve neuvažoval

O své nyní 42leté dceři Elisabeth, kterou 24 let věznil v protiatomovém krytu svého domu a zplodil s ní sedm dětí, řekl, že zprvu o sexu s ní neuvažoval. "Myšlenka, abych s ní měl poměr, mě napadla až asi po čtyřech až pěti měsících (od jejího uvěznění). Tou dobou už jsem o ní vůbec neuvažoval jako o dceři, protože jsem v ní viděl spíš ženu, partnerku."

Často se jí prý svěřoval se svými pocity, ona mu ale pokaždé odpovídala, že ji nechává trpět. "Vysvětloval jsem jí pokaždé, že ji nemohu pustit na svobodu, protože tím bych ji ztratil."

Již dříve rakouský tisk z posudku vypracovaného lineckou psychiatričkou Adelheid Kastnerovou pro potřeby soudu zveřejnil pasáže, podle nichž způsobil Fritzlovu "emocionální invaliditu" právě jeho mimořádně chladný vztah k matce v dětství a dospívání.

Podle posudku způsob, jakým Fritzl po uvěznění dcery ve sklepě žil, odrážel stav jeho duše: nahoře "počestný" dům a "počestný" život, zatímco ve sklepě se mohla vyžívat jeho "temná strana". Když v něm "nabylo vrchu zlo", měl kde ho ze sebe dostat. Celkově posudek hodnotí Fritzla jako chorého, ale trestně zodpovědného.

Oběti incestu se nyní dlouhodobě zotavují v psychiatrické léčebně nedaleko Amstettenu. Začátkem června se k nim připojila i devatenáctiletá Kerstin, která byla zhruba po dvou měsících probuzena z umělého spánku. Právě vážné onemocnění Kerstin, která byla 19. dubna v bezvědomí dopravena do nemocnice, vedlo k odhalení případu.

Jedno z dětí zplozených ve sklepě krátce po porodu zemřelo a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli. Tři ze zbývajících šesti dětí vyrůstaly relativně normálně v bytě nad sklepením, kam je Fritzl přinesl jakoby "nalezené přede dveřmi" a vzal je formálně do pěstounské péče. Další tři ale nikdy nespatřily denní světlo a byly celou dobu s matkou vězněny v podzemí.

Proces s Fritzlem má začít buď v prosinci, nebo počátkem příštího roku. Soudní orgány již oznámily, že celý proces se bude v zájmu ochrany obětí konat s vyloučením veřejnosti. Veřejné by mělo být jen vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám