Hlavní obsah

Maďarská potácející se ekonomika dostala od světa obří pomoc

Novinky, rei, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ
Aktualizováno

Potácející se maďarské ekonomice se dostane vzpruhy v podobě finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie (EU) a Světové banky (SB) v hodnotě 25 miliard dolarů (téměř půl biliónu korun). Maďarsko si už ze zahraničí přes 100 miliard dolarů půjčilo.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Šéf maďarské centrální banky Andras Simor na schůzce, kde se projednávala žádost země o mezinárodní pomoc

Článek

Nejvíc přispěje MMF, a to částkou 16 miliard. Osm miliard poskytne EU a zbývající miliardu SB. Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn řekl, že opatření má obnovit důvěru investorů, zmírnit neklid na maďarských finančních trzích z posledních týdnů, pomoci zajistit adekvátní likviditu domácí i cizí měny a hladinu kapitálu pro bankovní systém.

Podobně jako Maďarsku již MMF poskytl pomoc Ukrajině a Islandu. Balíček Maďarsku přesahuje i výši pomoci Ukrajině, která má od fondu dostat 16,5 miliardy dolarů. S MMF o pomoci vyjednává také Pákistán a Bělorusko, které se kvůli současné ekonomické krizi ocitly v potížích.

Premiér chce zrušit třinácté platy

Britská stanice BBC uvedla, že Maďarsko bylo těžce postiženo tzv. druhou vlnou finanční krize - vážným nedostatkem cizí měny. Maďarský forint za uplynulý měsíc ztratil oproti euru a dolaru téměř 20 procent a země si už musela půjčit přes 100 miliard dolarů ze zahraničí. Maďarská centrální banka ve snaze zastavit pád forintu zvýšila minulý týden o tři procenta úroky, to ale dlouhodobý efekt nepřinese.

Vláda premiéra Ference Gyurcsánye chce také zrušit vyplácení třináctého platu státním zaměstnancům a třináctý důchod bude zkrácen o polovinu. V plné výši bude k dispozici pouze lidem s nejnižšími důchody. Plán zrušení třináctých platů už schválilo vedení vládních socialistů. Menšinový kabinet však potřebuje v parlamentu podporu dalších stran.

Evropská komise uvedla, že její pomoc je podmíněna snahami Maďarska snížit deficit zahraniční měny. Rovněž Světová banka oznámila, že se zaměří hlavně na fiskální reformy. Opoziční strana Fidesz je proti půjčce od MMF, označila ji za "hanbu Maďarska".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám