Hlavní obsah

Američané prý v Sýrii zabili eso organizace al-Kajdá

– DAMAŠEK
Právo, CNN, DPA, vpl

Americké speciální jednotky zabily při nedělním zásahu v Sýrii šéfa místní skupiny napojené na al-Kajdá, která pašovala zahraniční bojovníky, zbraně a peníze do Iráku. S odvoláním na nejmenované americké představitele to v úterý uvedla televize CNN.

Článek

Terčem útoku se stal ve vesnici Sukkaríja v pohraniční oblasti Abú Kamal dům abú Ghadíjy, který vedl jednu ze skupin převádějících zahraniční bojovníky do Iráku od americké invaze v roce 2003.a působil i jako pobočník zabitého vůdce irácké odnože al-Kajdá abú Músá Zarkávího.

Washington, který obviňuje Sýrii z nezastavení přílivu teroristů do Iráku, odmítá záležitost oficiálně komentovat a operaci amerických vojáků ani nepotvrdil, ani nepopřel.

„Řeknu to jednou a můžete se mě ptát, kolikrát chcete: k údajné operaci v Sýrii nemám žádný komentář," uvedl mluvčí Pentagonu Bryan Whitman Mluvčí irácké vlády Dabágh v pondělí prohlásil, že „oblast, která se stala terčem útoku, byla dějištěm aktivit teroristických skupin operujících ze Sýrie proti Iráku.

„Jedna z těchto skupin... zabila nedávno v irácké pohraniční vesnici 13 policejních rekrutů. Irák proto požádal Sýrii o vydání této skupiny, která využívá Sýrii jako základnu ke svým teroristickým aktivitám," dodal.

Damašek: je to teroristický akt

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim obvinil vládu prezidenta George W. Bushe z kriminálního činu a terorismu. „Útok na syrskou vesnici poblíž iráckých hranic je nepřípustným porušením mezinárodního práva. Jsme pobouřeni a požadujeme vysvětlení. Zabití civilistů je podle mezinárodního práva teroristická agrese.

Američané to provedli za denního světla, takže to nebyla chyba, ale záměr a my to považujeme za zločin a teroristickou agresi a zodpovědnost připisujeme americké vládě,“ řekl s tím, že pokud se podobný útok zopakuje, Sýrie se bude bránit. Podle šéfa syrské diplomacie americké komando proniklo na syrské území ve vrtulnících a zabilo osm civilistů, z toho čtyři děti. Zpravodaj agentury AP však v pondělí na pohřbu viděl jen sedm mužských těl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám