Hlavní obsah

VIDEO: Kaipan 15 - za novým roadsterem z Fabie se každý otočí

Novinky, Martin Žemlička

Manufaktura ze Smržovky přišla letos v srpnu se svým třetím modelem. Po replice Lotusu 7 (Kaipan 57) a roadsteru, který využíval díly z letité Škody Favorit (Kaipan 14), nyní přichází s modelem Kaipan 15. Ten využívá díly modernější Škody Fabie.

Kaipan 15: nový český roadsterVideo: Novinky

 
Článek

Když se podíváte na fotografie „patnáctky“, řekli byste, že má mnoho společného se Škodou Fabia? Patrně ne, přesto tento roadster používá mnohé vnitřnosti z Fabie, podobně jako Kaipan 14 je postaven na základech letité Škody Favorit.

Stejné jsou nápravy, převodovka i motor, ale i budíky v interiéru. Nápad to je dobrý, protože zrezivělé favority, kterým se odstrojí karoserie, se dají sehnat i za tisíc korun, Fabie jsou o pár desítek tisíc dražší. Kaipan 15 je ale díky dílům z Fabie o dost modernější než „čtrnáctka“ a nabízí komfortnější podvozek a přesnější převodovku.

:. Kaipan 15 si spletete s Kaipanem 14foto: Novinky/Martin Žemlička

Zjednodušeně by se dalo říci, že na šasi z Fabie se dá do rámu z ocelových nosníků nová, výraznější kompozitová karoserie. Poháněná jsou přední kola, stejně jako u mladoboleslavského automobilu.

Zábava za volantem

Od tak nízkého auta (když vyndáte ruku, dosáhnete na silnici) to tak trochu čekáte a skutečně, způsob, jakým se auto chová v zatáčkách je skvělý. Vlásenky i dlouhé rychlé zatáčky polyká Kaipan 15 s naprostým klidem: ani jednou jsme nezaznamenali sebemenší naklonění, držení stopy bylo přímo ukázkové.

Samozřejmě je to relativní vzhledem k rychlosti: v otevřeném a nízkém autě vám připadá, že jedete rychleji než ve skutečnosti. Ale i tak je jízda s libovolným Kaipanem zážitek.

Jízdní vlastnosti jsou skvělé, stejně jako brzdy a 5stupňová manuální převodovka z Fabie.

:. Kaipan 15 vypadá dobře i zezadu foto: Novinky/Martin Žemlička

Slabý benzínový motor

Čtrnáctistovka dává výkon nějakých 60 koní. To je sice zajímavé vzhledem k pohotovostní hmotnosti necelých 700 kilogramů, ale pořád je to málo. Tohle auto není o lámání rychlostních rekordů, ale alespoň 100 koní by Kaipanu rozhodně prospělo.

Navíc nevýrazný zvuk, který se linul z výfuků (každému majiteli doporučujeme ihned namontovat laděný výfuk), také nepotěší.

Spartánský interiér si na nic nehraje: volant, řadící páka, tlačítka pro zapnutí světel a blinkrů, nic víc. Tříramenný volant s malým průměrem se výborně drží.

:. Volant má malý průměr, budíky (nejenom) jsou z Fabie. foto: Novinky/Martin Žemlička

Bez chyb není, ale zaujme

Vůně okolní přírody, vítr čechrající vlasy, úsměvy ostatních řidičů a kolemjdoucích negativní dojmy nakonec přebijí. Kaipan 15 je zoufale nepraktický, má slabý motor, poháněnou špatnou nápravu a je docela drahý (rozhodně doporučujeme stavebnici, vyjde o dost levněji).

Jenže jízda s ním je návyková: auto má i přes poháněnou přední nápravu výtečné jízdní vlastnosti, dobře vypadá a každý se za ním otočí. To se vám u auta s cenovkou do půl miliónu korun málokdy přihodí.

:.Kaipan 15: pro dva a pro radostfoto: Novinky/Martin Žemlička

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1397 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:44 kW (60 k) při 5000 ot./min.
Max. točivý moment:118 Nm od 2600 ot./min.
0 - 100 km/h:neuvádí se
Nejvyšší rychlost:neuvádí se
Kombinovaná spotřeba:neuvádí se
Pohotovostní hmotnost:679 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:457 000 Kč nebo stavebnice od 159 000 Kč (+ cena Fábie na přestavbu)

Reklama

Související témata:

Související články

Nový český automobil Kaipan 14 představen

Třetí největší výrobce osobních automobilů Michal Hradský a jeho firma Kaipan jsou zase o kousek dál. Představil svůj druhý model, který vzhledově je mnohem...

VIDEO: Kaipan 15: nový český roadster

Na první pohled se Kaipan 15 od předchozí "čtrnáctky" vzhledově skoro neliší. Změny ovšem nastaly pod kapotou - novinkou je převodovka a motor z Fabie, stejně...

Výběr článků

Načítám