Hlavní obsah

Cenu za studentský design získal návrh praktického městského mobiliáře

Právo, Kateřina Farná

Národní cenu za studentský design dostal ve středu Roman Vrtiška z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Získal ji za svou diplomovou práci – variabilní městský mobiliář.

Článek

„Zásadní pro mě bylo, abych práci nedělal do šuplíku, abych šestileté studium završil plnohodnotně. Chtěl jsem, aby se ta věc sériově vyráběla,“ řekl Právu vítěz.

Vrtiška se snažil efektivně využít prostor kolem kmene stromu – proto je jeho lavička tvořena z několika plátů perforované osmimilimetrové oceli, z nichž lze vytvořit jeden až tři sedáky, případně stojan na kola.

Systém umožňuje také plnohodnotnou závlahu nebo podsvícení. Vyrábět se bude převážně v neutrálních barvách, podle autora se chystá pozinkovaná, šedá, černá nebo tmavošedá verze. „První kritérium u městského mobiliáře je, aby byl maximálně odolný.

Řešil jsem také, aby všechny spojovací detaily nebyly na první pohled viditelné. Druhým kritériem je cena. Mobiliář by měl být co nejlevnější, aby byl pro města dostupný,“ dodal.

Design Cabinet CZ, který soutěž pořádal, kromě hlavní ceny udělil osm ocenění v kategorii Excelentní studentský design 2008 a dvanáct za Dobrý studentský design 2008. Oceněné předměty budou vystaveny do 14. listopadu na výstavě Nový (z)boží! v Nadaci pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí v Praze.

Jako excelentní design byl kupř. vybrán futuristický sprchový kout Kateřiny Kuchařové nebo sedací souprava Kubikula od Vladimíra Žáka, která akcentuje tradice českého kubismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám