Hlavní obsah

VIDEO: Američané zaútočili na syrskou vesnici

DAMAŠEK
Aktualizováno

Na vesnici ve východní Sýrii u hranice s Irákem v neděli zaútočily vrtulníky americké armády. Uvedla to syrská strana, podle níž bylo zabito osm lidí. Syrská vláda útok označila za "vážnou agresi". Na syrské ministerstvo zahraničí byli pozváni charges d'affaires Spojených států a Iráku, kde jim byla předána protestní nóta.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Článek

Agentura DPA s odvoláním na svědectví místních obyvatel uvedla, že incident se odehrál v oblasti Abú Kamal u vesnice Sukkaríja asi osm kilometrů hluboko za hranicí, podle jiných zdrojů byl útok veden na jinou vesnici 17 kilometrů ve vnitrozemí.

Podle místních lidí osm vojáků přiletělo na syrské území ve dvou vrtulnících. Zastřelili sedm mužů a zase odletěli, řekl jeden zdejší obyvatel. Syrská agentura SANA sdělila, že terčem byl dům, v němž byl zabit otec se čtyřmi syny a dva dělníci.

Dalších pět osob bylo zraněno. Podle agentury AFP, která citovala soukromou syrskou televizní stanici Ad-Dunjá, je obětí na životech devět a zraněných 14. Jiné zdroje zase hovoří až o čtyřech vrtulnících.

Americký zdroj uvedl, že zvláštní jednotka zaútočila na součást organizace, která vysílala bojovníky ze Severní Afriky i odjinud z Blízkého východu do Sýrie, v jejíž armádě jsou někteří příslušníci napojení mimo jiné na teroristickou síť Al-Kajda.

Pokud Američané z Iráku v Sýrii útočili, šlo o první jejich útok. Syrská oblast leží blízko iráckého města Qajm, kudy podle USA proudí ze Sýrie do Iráku bojovníci, zbraně a peníze k podpoře sunnitských povstalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám