Hlavní obsah

Topolánek připouští odchod z čela ODS, z premiérského postu nikoliv

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v nedělním vyjádření odmítl, aby trojkoaliční vláda skončila. Podle něj je jen stávající koalice tří stran schopná prosadit maximum z programu ODS a pokračovat v reformách. S předčasnými volbami by souhlasil jen v případě, že by nebylo možné dále pokračovat v reformách. Odpovědnost za špatný výsledek přijal, a naznačil i to, že by mohl z postu předsedy ODS odejít.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„Za pokračování této chybné linie bych považoval změnu vlády, kterou požaduje Jiří Paroubek. V tom případě by ČSSD vedla nad ODS nikoli dva nula, ale tři nula,“ uvedl v textu předseda občanských demokratů v narážce, že podle prezidenta Klause ODS dvakrát s ČSSD prohrála 0:13 a 3:23.

„ODS by ztratila možnost pokračovat v reformách, které již v polovině volebního období začínají přinášet prospěch občanům. Byla by to ztráta šance, kterou jsme si po osmi letech vybojovali v červnu 2006,“ uvedl, proč by bylo špatné, kdyby společná vláda ODS, Strany zelených a lidovců skončila.

„Trojkoaliční vládu, která umožňuje prosadit maximum možného z našeho programu, vnímám jako v této chvíli jedinou nekorupční a pro voliče transparentní alternativu jakékoli formě velké koalice," dodal.

Naznačil možnost odchodu z čela strany

Topolánek poprvé naznačil, že je ochoten odejít z čela ODS a to v případě, že se objeví osobnost, která by byla schopna garantovat splnění tří bodů, které stanovil jako klíčové pro úspěch ve volbách: „V takovém případě jsem připraven nekandidovat a podpořit ji ve volbě nového předsedy ODS," uvedl.

Jde o následující tři body - je to uplatnění programu liberálně konzervativní středopravicové strany s masovou podporou, dále pak jednota ODS, která podle něj nyní chyběla a za třetí pokračující vláda trojkoalice.

Už po první kole senátních voleb se objevila spekulace, že by Topolánek mohl zůstat v čele vlády, ale v čele ODS by ho vystřídal někdo jiný. Odchod z čela vlády by ohrozil existenci slabé trojkoalice, protože by musela žádat o důvěru a získat ve Sněmovně 101 hlasů. V tom případě by malé strany za podporu asi žádaly další ústupky. 

ODS musí nést odpovědnost za prohru

Topolánek uznal, že výsledek voleb vyžaduje od něj i od strany sebereflexi: „Nemám ve zvyku schovávat se za ostatní a stejně jako ve všech volbách před tím i tentokrát přijímám objektivní politickou odpovědnost za jejich výsledek.“ Dodal ale, že to byly první volby během jeho vedení ODS, kdy sám neřídil kampaň a neměl na ni tak velký vliv jako v minulosti. „Toto rozhodnutí pokládám za společnou chybu vedení ODS včetně mě,“ uvedl.

Topolánkův dopis je i opatrnou odpovědí na výtky ze strany prezidenta Václava Klause. Ten uvedl, že pokud by ODS nepřistoupila po prohrách ke změnám, tak by neměl důvod zúčastnit se stranického sjezdu. Topolánek se však v textu především hájil. Na slova Klause, že volby byly referendem o Topolánkovi, nereagoval.

S výzvami ke změnám v čele ODS přicházela řada politiků této strany včetně Přemysla Sobotky a Petra Bendla .

Topolánek také nereagoval na výtky, že k prohře přispěly kroky ministra zdravotnictví. Ještě před druhým kolem senátních voleb Tomáše Julínka hájil.

Anketa

Myslíte si, že by vláda po prohraných senátních a krajských volbách měla odstoupit?
Ano
63,9 %
Ne
35,2 %
Nevím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17205 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám