Hlavní obsah

Gorily v Kongu jsou v nebezpečí, jejich rezervaci obsadili vzbouřenci

Novinky, CNN,
KINSHASA

Známou konžskou rezervaci goril Virunga v neděli ovládli konžští rebelové. Zabrali i hlavní budovu a vyhnali všech padesát strážců. V parku o rozloze 7800 kilometrů čtverečních žije mezi dvě až sedmi sty ohrožených horských goril.

Foto: Thomas Breuer, Reuters

Gorila nížinná západní v Kongu

Článek

„Přes padesát strážců bylo vyhnáno do pralesa, opustili budovu ve strachu o své životy,“ uvedla správa parku. Její mluvčí Samantha Newportová dodala: „Obsadili ohromnou infrastrukturu budov parku, která je blízko strategické silnici na sever do Gomy."

Dodala, že je to poprvé, co rebelové ovládli celý park, v němž už několik let působili. Varovala, že gorily a další divoká zvířata jsou nyní v ohrožení, mohou je zasáhnou kulky při přestřelkách.

Příměří vyjednané OSN padlo po týdnu

V neděli propukly urputné boje mezi vzbouřeneckým generálem Laurentem  Nkundou a vládními vojáky v provincii North Kivu na východě Demokratické republiky Kongo. Příměří dojednané OSN tak padlo po jediném týdnu.

Občanská válka na východě Demokratické republiky Kongo oficiálně skončila v roce 2003, klid v oblasti však nikdy nenastal. Válka a humanitární krize v Kongu si vyžádala od roku 1998 životy 5,4 miliónu lidí. Každý měsíc v nich zahyne 45 000 osob, uvedla v lednu zpráva humanitárních organizací.

Gorily jsou v ohrožení

Právě kvůli tomu, že v parku působí rebelové, nechtěli biologové, kteří sestavují Červenou knihu ohrožených druhů, gorily převést z kategorie kriticky ohrožených druhů do ohrožených. V květnu 2007 bylo pět goril zabito při střetech mezi povstalci a vládními vojáky. Během roku 2007 bylo zabito v národním parku Virunga celkem deset goril.

„Jestliže zabijete sedm, deset nebo dvacet horských goril, má to devastující dopad na populaci,“ uvedl Jean Christophe Vie z organizace sestavující seznam ohrožených druhů. Kvůli pomalému dospívání trvá roky, než se podaří populaci obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám