Hlavní obsah

Ukrajina si od MMF půjčí 16,5 miliardy dolarů

KYJEV
Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF)poskytne Ukrajině na zmírnění následků globální finanční krize úvěr 16,5 miliardy dolarů (330 miliard Kč). O předběžné dohodě informovalo v neděli ústředí MMF.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

Článek

Dohodě předcházela desetidenní jednání zástupců obou stran v Kyjevě. Schválit ji ještě musí vedení fondu a ukrajinský parlament.

Úvěr na podporu platební bilance má být poskytnut na 24 měsíců. Ukrajinský parlament bude muset nejprve schválit změny v programu pomoci bank a poté bude dohoda předložena vedení fondu, uvedl v prohlášení MMF jeho výkonný ředitel Dominique Strauss-Kahn.

Ukrajinskou ekonomiku srazil na kolena propad cen oceli a otřesy na globálních úvěrových trzích.

Ukrajinské ministerstvo financí sdělilo, že úvěr od MMF bude podmíněn přijetím vyrovnaného rozpočtu a reformami bankovního sektoru.

Finanční potíže postihly i další země

O půjčce s MMF v současnosti vyjednává hned několik zemí. Je mezi nimi i Maďarsko a podle vyjádření šéfa MMF Dominiqua Strauuse-Kahna také Pákistán. Pákistánská vláda ovšem snahu o "dohodu s ďáblem" popírá. Pomoc dostane i Island, půjčka na dva roky od MMF a skandinávských zemí má činit celkem 6 miliard dolarů. 

Ekonomické potíže světové ekonomiky odrážejí krizi amerického bankovního sektoru, kterou loni nastartovaly problémy na trhu s hypotékami v USA. Americká vláda kvůli krachu několika velkých peněžních ústavů schválila finanční pomoc sektoru v hodnotě 700 miliard dolarů a šéf centrální banky Ben Bernanke vyzývá k další injekci.

Problémy se z USA přenesly i na starý kontinent, kde kvůli tomu vlády zvýšily garantovanou částku vkladů klientů v bankách a nemálu bankovních domů také finančně vypomohly. Celkem Evropa bankám poskytne stovky miliard eur, jen v Británii vláda uvolní až 37 miliard liber (přes bilión korun).

Krize postihla obchodování na burzách po celém světě. Akciové indexy v očekávání horších výsledků společností padaly o celá procenta i v pátek.

Reklama

Související články

Pákistán je bez peněz, obrátil se na MMF 

Mezinárodní měnový fond ve středu oznámil, že ho Pákistán požádal, aby mu pomohl s řešením hrozící platební krize a insolventnosti. Plán na posílení ekonomické...

Výběr článků

Načítám