Hlavní obsah

VIDEO: Nad ČR vybuchla oranžová socialistická bomba, řekl Bém

– PRAHA • Aktualizováno

Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém v sobotu nevyloučil uspořádání mimořádného kongresu, který by se mohl konat dříve než v prosinci. Řekl to novinářům s tím, že to není výzva, se kterou by jel na Jánský vršek do centrály ODS, neboť je to jen úvaha v reakci na výsledek voleb. Bém také řekl, že "nad Českou republikou vybuchla oranžová socialistická bomba."

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bém přijíždí do sídla ODS

Článek

Podle něj nejdříve musí strana provést analýzu a sebereflexi. Nechtěl také říci, zda bude kandidovat na post předsedy.

Středočeský hejtman Petr Bendl označil výsledek za výprask.

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek v reakci na volební porážku občanských demokratů oznámil, že se bude rozhodovat, zda bude na prosincovém kongresu obhajovat předsednické křeslo.

Bém sledoval volby na magistrátu, Topolánek v sídle ODS

Straničtí oponenti předsedy ODS Mirka Topolánka sdružení kolem prvního místopředsedy Pavla Béma sledovali průběh voleb na pražském magistrátu. Centrální volební štáb včetně šéfa strany Topolánka byl přitom v sídle ODS na Janském vršku.

Pavel Bém přijíždí do sídla ODSfoto: Právo/Michaela Říhová

Bém odmítl, že by na magistrátu byli rebelové. Uvedl, že chtěli pouze poděkovat nově zvoleným senátorům, kteří se tak stali tím malým modrým ostrůvkem v oranžové barvě.

Nad ČR vybuchla oranžová socialistická bomba

Bém označil jejich výsledek za katastrofu pro ČR a za nejhorší volební porážku v historii strany. "Nad Českou republikou vybuchla oranžová socialistická bomba," komentoval jednoznačnou převahu senátních kandidátů za ČSSD.

Později Bém na tiskové konferenci vystoupil bez Topolánka. K jeho neúčasti Bém řekl, že se musí starat o syna. Podle primátora je zbytečné v tom hledat cokoliv jiného.

"Musí to být věc debaty a kolektivního rozhodnutí grémia," dodal Bém k případnému kongresu v dřívějším termínu. Svolat by ho musel Topolánek. Ten to ale nepovažuje za technicky možné. "To je plánované dlouhodobě, není vůbec jednoduché zajistit místa pro skoro tisíc lidí včetně novinářů," podotkl. Proti tomuto požadavku se vyslovil i předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Považoval bych to za emocionální reakci, podle mě je to zbytečné," míní.

ODS potřebuje sebereflexi

Místopředseda ODS a dosavadní středočeský hejtman Petr Bendl České televizi v souvislosti s povolební situací řekl, že pozice Topolánka jako šéfa strany i vlády se třese. Zopakoval své dřívější vyjádření, podle něhož je v ODS nutná sebereflexe.

Dosluhující moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský řekl, že vývoj v posledních dnech Topolánkovu pozici oslabil. Prohlásil, že Topolánek má před sebou na prosincovém kongresu ODS zásadní obhajobu a bude záležet na něm, jak ji zvládne a zda přesvědčí straníky o své strategii. Tošenovský neřekl, zda se sám bude ucházet o křeslo šéfa strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám