Hlavní obsah

Izraeli hrozí předčasné volby, Livniová nenachází spojence

Novinky, BBC, rei, Haaretz
JERUZALÉM

Izraeli hrozí předčasné volby. Jedna z klíčových stran vládní koalice strana Šas totiž v pátek oznámila, že nepodpoří ministryni zahraničí a kandidátku na premiérský úřad Cipi Livniovou. Šéfka největší strany Kadima uvedla, že buď bude nová vláda utvořená do neděle, nebo o ní Izraelci budou muset rozhodnout ve volbách.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Cipi Livniová

Článek

Livniová má podporu Strany práce, potřebnou většinu jí to ale nezajišťuje. V 120členném Knessetu by koalice měla jen 48 křesel.

Odmítnutí ortodoxního uskupení Šas je pro ministryni citelnou ránou. Livniová může utvořit kabinet i bez ní, ten by ale nebyl dost silný. Strana Šas oznámila, že se s Kadimou neshodla na budoucím statutu Jeruzaléma a sociálních dávkách pro potřebné.

Izraelský prezident Šimon Peres vyzval Livniovou, aby novou vládu vytvořila do 42 dnů po rezignaci dosavadního premiéra Ehuda Olmerta. Ten odstoupil v půlce září v souvislosti s podezřením z účasti v korupčním skandálu, zatím zůstává v úřadu, dokud nová vláda nevznikne, ať už na základě koaliční dohody nebo z nových voleb.

Cipi Malka Livniová

- narozena v roce 1958 v Tel Avivu

- vystudovala práva a deset let působila jako právnička

- v letech 1980–1983 působila jako agentka Mossadu

- od roku 1999 je poslankyní Knesetu

- od roku 2001 je členkou vlády

- byla ministryní pro regionální spolupráci, pro zemědělství, pro absorbování přistěhovalců a pro stavebnictví,nyní je šéfkou izraelské diplomacie

- s manželem Naftali Spitzerem má dvě děti

- ovládá hebrejštinu, angličtinu a francouzštinu

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský premiér Olmert oznámil rezignaci

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli oznámil vládě svou rezignaci. Skandály pronásledovaný Olmert ale může zůstat v úřadu coby prozatímní premiér ještě...

Výběr článků

Načítám