Hlavní obsah

Akciové trhy se na celém světě potápějí

• Aktualizováno

Akciové trhy na celém světě se v pátek opět značně propadly. Po razantním poklesu asijských trhů se značně propadly i trhy evropské, včetně pražské burzy. Frankfurtský DAX poklesl o devět procent. Hodnotu ztrácely hlavně akcie bank. V Moskvě a Bukurešti bylo obchodování přerušeno. Propad se přelil i do USA, kde Wall Street zažívá další černý pátek.

Foto: Issei Kato , Reuters

Snímek z tokijské burzy

Článek

Hlavní americký index Dow Jones pouhé tři minuty po otevření burzy spadl o 4,3 procenta na 8314 bodů a technologický Nasdaq Composite ztratil přes šest procent při 1500 bodech. Paniku mezi investory vyvolaly obavy ze světové hospodářské recese po nepříznivých zprávách z Japonska, Británie a Německa.

Propady burz v Evropě

V Evropě zaznamenal největší pokles německý index DAX, v jednu chvíli ztratil devět procent, britský FTSE pak sedm procent, pařížský trh poklesl o osm procent.

Pražská burza po otevření také zahájila ztrátou. Hlavní index trhu PX byl zpočátku slabší o 4,7 procenta, klesl na 811,5 bodu.

V Moskvě bylo po třináctiprocentní, ranním propadu obchodování přerušeno do 28. října. Akcie se dostaly nejníže od roku 2004. Klesající ceny ropy vyvolaly nové obavy z toho, zda bude Rusko schopné odolat hospodářské recesi a zda ochrání svou měnu. Nejvíce proto klesaly akcie bank a těžebních společností.

Burza byla zavřena i v Bukurešti, když některé akcie ztratily až 15 procent.

Po ranních propadech indexy mírně posílily, ale ztrátu nedohnaly.

Největší propady zaznamenaly hodnoty akcií bankovních domů. Akcie španělské banky Santander, která je největší v EU, ztratila 11 procent, akcie HBOS dokonce 18 procent, akcie Barclays se propadly o 14 procent, francouzské Societé General o 14 procent a Deutsche Bank 11 procent.

Propadu v Evropě předcházel propad v Asii

Japonské akcie se kvůli obavám z recese a silnému jenu propadly o 9,6 procenta na nejnižší hodnotu za pět a půl roku. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 811,90 bodu na 7649,08 bodu. Od počátku letošního roku tak index ztratil již více než 50 procent. Silný jen stáhl dolů přední vývozce.

Výrazné ztráty zaznamenala i firma Sony kvůli snížení výhledu na letošní rok. Hodnota akcií společnosti Sony klesla o více než 14 procent poté, co firma snížila odhad ročního provozního zisku o 57 procent. Je to letos už podruhé, co společnost snížila odhadu zisku, důvodem je nižší poptávka po elektronice v důsledku silného jenu.

Jihokorejský index Kospi ztratil 10,57 procenta, hongkonský Hang Seng se propadl o 8,3 procenta, přičemž od října ztratil už 30 procent. Indický trh se propadl o 10,96 procenta a singapurský o 8,33.

Reklama

Výběr článků

Načítám