Hlavní obsah

I přes české předsednictví chce Sarkozy mít v Evropě hlavní roli

ČTK, Alex Švamberk, Novinky, Le Monde
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce zůstat do roku 2010 hlavní evropským politikem, a to bez ohledu na to, že v čele EU má příští rok nejprve stanou Česká republika a pak Švédsko. Uvádí to francouzský list Le Monde s odvoláním na poradce francouzského prezidenta. Umožnit mu to má to, že by stál v čele právně neexistující eurozóny, tedy zemí platících eurem.

Článek

Sarkozy má velké ambice a jeho pozice posilují poslední úspěchy. Jedním je s Moskvou dojednané příměří při konfliktu Ruska s Gruzií, druhým pak jeho obecně oceňovaný plán na řešení finanční krize pomocí státních intervencí. Sarkozy se vyslovil pro vytvoření hospodářské vlády v eurozóně.

Zejména příměří v konfliktu v Gruzii mu dává silné argumenty. Tvrdí, že kdyby nebyl v čele Evropy silný politik, tak by nebyla šance donutit Moskvu k ústupkům. A i na prosazení plánu řešení finanční krize je nutné, aby politik byl silný.

Na české politiky má pifku, zatímco on je pro posilování role EU, český prezident Václav Klaus neskrývá svůj euroskepticismus a premiér Topolánek mu přizvukuje. U Klause list jako u notorického euroskeptika zdůrazňuje, že zkritizoval Sarkozyho ekonomické návrhy týkající se řešení finanční krize jako návrat ke starému socialismu. Česká republika také nespěchá s přijetím eura, k čemuž se dosud neodhodlalo ani Švédsko, které Českou republiku v čele EU v půlce roku 2009 vystřídá.

Sarkozy má zájem na vytvoření jednotné „ekonomické vlády v eurozóně“. Ta by omezila možnosti národních vlád ovlivňovat vlastní ekonomiku a fiskální politiku.

Spekulace o prodloužení francouzského předsednictví byla nereálná

List Le Monde je už druhým, který píše o tom, že Praha má být vyšachována, prvním byl rakouský bulvár Kurier, který rovnou spekuloval, že by Brusel mohl mandát Francie prodloužit, což je ale zcela nemožné.

Místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra domněnky odmítl: Úvahy o prodloužení předsednictví Francie na úkor Česka jsou bezpředmětné, právně a politicky nekorektní. Důrazně je proto odmítám. Podle stávajících pravidel vede každá členská země Unii podle předem daného harmonogramu. ČR je plně připravena převzít od Francie předsednictví 1. ledna 2009 a plnit po dalších šest měsíců roli moderátora Unie, na kterou se dlouhodobě a systematicky připravuje.

Pravidla Evropské unie jsou pravidla Evropské unie, ty se budou dodržovat, prohlásil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Sarkozyho ambice

Článek listu Le Monde však ukazuje, že obavy ze snížení významu předsednictví ČR a do budoucna možná i dalších menších zemí, jsou na místě. Sarkozyho plán stát v čele eurozóny je reálnější, ovšem ambice francouzského prezidenta může oslabit Německo. Sarkozy zatím své plány nekonzultoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a Berlínu by se mohlo zdát, že osa EU tvořená Německem a Francií přestává být vyvážená, když chce Sarkozy hrát hlavní roli.

Berlín na Sarkozyho návrhy nereagoval, ocenil jen jeho hospodářský plán. Jeho ideje považuje spíše za podněty k zamyšlení, které nepotřebují být s Německem projednávány, natož odsouhlaseny. Německá vláda se zjevně rozhodla nereagovat na každý Sarkozyho podnět, stejně mnoho z nich končí do ztracena, poznamenala DPA.

Sarkozy ovšem spoléhá, že by mu mohla v jeho ambicích pomoci Středomořská zóna, která je dílem Francie a mohla by být i vzorem pro eurozóny.

Sarkozyho plán nepřímo oživuje i ideu dvourychlostní Evropy, ve které se hybatelem stanou země eurozóny, ovšem především ty ekonomicky silnější. Odstaveny na vedlejší kolej mohou být země, které projevují až příliš odlišný názor. Na jednu stranu to může být i voda na mlýn euroskeptiků, další odborníci ale upozorňují na to, že například konflikt Ruska s Gruzií a současná ekonomická krize ukazují, že váha Evropy roste se silnými osobnostmi v čele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám