Hlavní obsah

Zkuste si to sami, bránil se šéf Sněmovny Vlček smíchu kolegů

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) si ve středu posteskl, jak těžkou má někdy práci s řízením schůze. Když si popletl výsledky jednoho z hlasování, za což sklidil smích v sále, prohlásil směrem k poslancům, aby si sami šli zkusit, jaké to je kočírovat dvousetčlennou neklidnou Sněmovnu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců Miloslav Vlček v jednacím sále Sněmovny.

Článek

Poslanci na popud ČSSD hlasovali o přerušení schůze k nedůvěře vládě a zahájení rokování o státním rozpočtu na příští rok. To se nelíbilo vládní koalici. Hlasování prohrála a v tu chvíli přišla Vlčkova „hvězdná chvíle“.

Vzhledem k tomu, že byl výsledek těsný, vyčkával, zda někdo hlasování nezpochybní. „Zatím nebudu vyhlašovat výsledek, protože dojde ke kontrole hlasovacích listin,“ prohlásil. A za velkého hluku v sále poprosil, aby zůstal výsledek hlasování na velké tabuli, kde se zobrazují.

„Zatím jsem nedostal pokyn, jestli mohu vyhlásit tyhle výsledky, nebo ne, jestli někdo bude zpochybňovat hlasování, nebo nebude. Kolegyně a kolegové, ještě malé strpení, vydržte chviličku, určitě se výsledek dozvíme,“ pokračoval Vlček.

Vyhlásil přestávku a hned ji zrušil

Jak se zjistilo, zdržení vyvolala porucha tiskárny, poslanci si tak nemohli na papíře zkontrolovat hlasování. „Nefunguje tiskárna, takže technický problém. Vyhlašuji pětiminutovou nebo takovou pauzičku, nevzdalujte se,“ oznamoval Vlček. Během několika sekund ale bylo vše jinak. „Už to jde, nevyhlašuji tuhle přestávku, chvilečku počkáme,“ zrušil pauzu Vlček.

Následovala anabáze s tabulí zobrazující výsledky hlasování. Vlčkovi se totiž nejprve zdálo, že se čísla změnila. „Já jsem poprosil, aby tam zůstaly ty výsledky. Jestli mě neposloucháte …. Prosím vás, co to tam je za výsledek? Takhle to nebylo,“ prohlásil. Nakonec zjistil, že vše sedí. Svým omylem ale vyvolal smích v sále.

„Vy se všichni smějete, ale pojďte si to tady zkusit,“ ohradil se šéf Sněmovny a vyvolal další salvu smíchu mezi poslanci. Pak konečně vyhlásil výsledek hlasování a zahájení třicetiminutové přestávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám