Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: Jednání Sněmovny o rozpočtu a nedůvěře vládě

Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci na své středeční schůzi měli nejprve hlasovat o vyslovení nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Návrh předložila minulý týden sociální demokracie. Na počátku jednání však ČSSD přišla s návrhem na přerušení schůze a k návratu jednání o rozpočtu. Ten následně prošel do druhého čtení. Poslanci se vrátí k hlasování o nedůvěře.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) s vicepremiérem Jiřím Čunkem ve Sněmovně

Článek

17:52 Vojtěch Filip ukončil dnešní jednání Sněmovny. Poslanci se opět sejdou ve čtvrtek ráno.

17:45 Pro vládu hlasoval přeběhlík Miloš Melčák. Poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková a nezařazení poslanci Michal Pohanka a Evžen Snítilý se hlasování neúčastnili. Rebelové ODS Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel se hlasování zdrželi

17:40 Hlasování skončilo. Opozici se nepodařilo získat 101 hlasů a vyslovit vládě nedůvěru. Pro návrh dát nedůvěru se vyslovilo 96 poslanců, proti 97.

17:18 Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip ukončil rozpravu a začíná se hlasovat.

17:13 začal mluvit předseda klubu ČSSD Michal Hašek, je posledním přihlášeným do diskuze. Řekl, že se stydí za svého občas až vulgárního premiéra. Řekl, že ministři možná nejsou v jádru špatní chlapi, ale neumí dělat politiku.

17:01 Premiér Mirek Topolánek ve velmi dobré náladě vyšel z jednacího sálu a sleduje průběh jednání na obrazovkách před jednacím sálem mezi novináři. Chová se velmi uvolněně, což je u něj nezvyklé.

17:00 Na Martina Bursíka reagoval Jiří Paroubek.

16:58 Ministr Bursík vyzdvihl nutnost reforem. Opozice se podle něj pouze sápe po funkcích, aniž by měla vlastní vizi.

16:55 Bursík obvinil opozici z toho, že koriguje svou politiku podle toho, co si občané přejí. Bursík toto odmítl s tím, že cítí odpovědnost za budoucnost.

16:54 Slova se ujal Martin Bursík. Obvinil opozici, že se chová destruktivně a bojuje o moc.

16:52 Jiří Paroubek vyzval své kolegy, aby nereagovali na ataky koaličních poslanců.

16:50 Premiér Topolánek se nejprve ohradil proti ataku Davida Ratha. Následně poznamenal: "Kdyby měl Jiří Paroubek skládat mandát po každých prohraných volbách, ještě by čtyři mandáty dlužil," prohlásil Topolánek.

16:46 Na Rathovo vystoupení reaguje ministr financí Kalousek. Poukazuje na prohry ČSSD v minulých krajských volbách s tím, že tehdy nikdo nevyzýval vládu k demisi.

16:45 Rath označil za kmotra vítězství ČSSD premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jejich politiku. Vzápětí je ozbnačil za živelnou katastrofu na úrovni hurikánu či povodní. "Já vás prosím, odejděte sám a vezměte s sebou i toho Julínka s Cirktem," vyzval Rath premiéra

16:42 Plamenný projev poslance Ratha členy vlády příliš nevzrušuje. Rath vyzval premiéra Topolánka, aby za jeho zády nevyluzoval jakési zvuky. Premiér přešel tento atak s úsměvem.

16:39 Rath připustil, že vláda dnes může hlasování o vyslovení nedůvěry ustát. Podle jeho slov je však pouze otázkou času, kdy vláda skončí.

16:37 Rath tvrdí, že vláda zbytečně snížila drtivé většině lidí životní úroveň. Podle jeho slov země EU spekulují o tom, jak české vládě odebrat předsednictví Rady EU.

16:34 Vláda i Mirek Topolánek prý dostali od občanů jasný vzkaz. "Lidé nechtějí, abyste vládli v této zemi," tlumočil jej Rath.

16:32 Rath tradičně útočí na premiéra Topolánka. Poslanec tvrdí, že mu ve Sněmovně chybí pokora, poukazuje na přání občanů, kteří se podle jeho slov v krajských volbách vyslovili jasně.

16:28 Hovoří poslanec David Rath.

16:25 Dvojici zelených rebelek vystřídal u řečnického pultíku poslanec ČSSD Josef Řihák. Poukazuje na investice, které vláda dala do osvětové kampaně kvůli výstavbě radaru, a které se podle jeho slov minuly účinkem.

16:22 Zelená poslankyně Věra Jakubková také oznámila, že chce dát vládě šanci k obnovení důvěry občanů. "Faktem je, že zelení nerespektují přání občanů," řekla Jakubková. "Je třeba rehabilitovat zelenou politiku," řdodala poslankyně. Také ona oznámila, že nepodpoří návrh na vyslovení nedůvěry.

16:17 Hovoří poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Mluví o důvodech, proč v minulosti vždy podpořila vládu. Vyzvala poslance k sebereflexi. Zubová oznámila, že "aktivně nepodpoří opoziční návrh na vyslovení nedůvěry".

16:15 Poslanec Jičínský napadl i rozhodnutí předsedu vlády Topolánka, za to, že ocenil bratry Mašíny. Opřel se do premiéra i kvůli tomu, že Ústav pro studium totalitních rozpoutává kampaně, jako je poslední aféra o Milanu Kunderovi.

16:12 Jičínský stejně jako další opoziční poslanci kritizuje vládu, že nerespektuje mínění občanů. Jičínský ocenil to, že se premiér Topolánek chová jako bojovník, vzápětí však dodal, že nebojuje čistými prostředky.

16:10 "Vaše většina je založena na zradě," tvrdí Jičínský s poukazem na to, že vládu podporují přeběhlíci z ČSSD. Jičínský napadl i včerejší vystoupení Václava Klause na předvolebním meetingu ODS.

16:07 "Vláda nerespektuje pravidla parlamentní demokracie," tvrdí Jičínský. "Nemáte pocit, že se někdy stydíte," položil si Jičínský řečnickou otázku s odkazem na nynější parlamentní kulturu.

16:03 Konečně se ke slovu dostává poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský. Jako právní expert ČSSD se ohrazuje proti dění ve Sněmovně. Kritizuje stávající systém vládnutí dle hesla účel světí prostředky. Politika by dle jeho slov měla mít i morální obsah. "Tato vláda tento obsah nebere na zřetel," řekl Jičínský.

15:58 Proti Škromachovu vystoupení se ostře ohradil ministr Kalousek.

15:50 Škromach na závěr svého vystoupení řekl, že je čas,aby tato vláda skončila. "Pojďme a ukončeme agónii, kterou tato vláda prožívá," vyzval poslance.

15:43 Hovořit bude další dvojice sociálních demokratů, Zdeňkové Škromach a Jičínský. Podle Škromacha vláda neplní své sliby vůči voličům.

15:43 Hovořit bude další dvojice sociálních demokratů, Zdeňkové Škromach a Jičínský. Podle Škromacha vláda neplní své sliby vůči voličům.

15:38 Hovoří sociálnědemokratic

ký poslanec Karel Korytář. Poukazuje na to, jak se vládní reformy dotkly zejména mladých rodin a seniorů.

15:34 Poslanec Sobotka se ve svém příspěvku obrací na premiéra, který však není na svém místě. "Respektujete názor občanů a odejděte," vyzval přesto Sobotka premiéra Topolánka.

15:32 "Vláda založila své vládnutí na válcování opozice," tvrdí Sobotka. "Po této vládě nezůstane nic, všechny chybné reformy jako ČSSD zrušíme," dodal poslanec.

15:30 Poslanec Bohuslav Sobotka tvrdí, že "vláda se pohybuje na hraně a často i za hranou". Poukazuje na dopolední opakované hlasování o rozpočtu. Obviňuje vládu, že čekala na příchod poslance Pohanky, s jehož pomocí následně mohla "protlačit rozpočet do druhého čtení".

15:28 Poslanec Grebeníček ukončil své vystoupení tím, že tato vláda nemá jeho důvěru. Nakonec si ještě mimo dosah mikrofonů cosi vyříkává s ministrem Bursíkem.

15:26 Grebeníček má na rozdíl od většiny svých kolegů projev předepsaný a předčítá jej.

15:19 Grebeníček varuje i před "studenoválečnickými názory penzisty Václava Havla".

15:17 Grebeníček kritizuje vládu i za uznání Kosova. Podle jeho slov šlo o nebezpečný precedent.

15:15 Miroslav Grebeníček (KSČM) kritizuje vládu za to, že posvětila stavbu americké radarové základny na území ČR. Vláda podle jeho slov dává občanům najevo, že ji jejich názory nezajímají.

15:11 Ministr s poslancem Grospičem přou o možnosti státních zásahů ve společnosti Bohemia Crystal Group, která nedávno zkrachovala.

15:10 Ministr financí Miroslav Kalousek reaguje na vystoupení poslance Grospiče.

15:05 Poslanci v sále si velmi často čtou noviny nebo hovoří mezi sebou. Kolegy u řečnického pultíku příliš neposlouchají.

15:03 Komunistický poslanec Stanislav Grospič poukazuje na závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu. Jmenuje i konkrétní podniky, které se potýkají s krizí a musí omezovat výrobu, či propouštět zaměstnance. Poslanec upozorňuje i na narůstající zadluženost českých domácností.

15:01 "Kdyby se stal šéfem policie šéf mafie, nemohl by postupovat jinak," pronesl na Langerovu adresu Rath.

15:00 David Rath vyzval ministra Langera k rezignaci. Ministerstvo vnitra se podle jeho slov chová jako realitní kancelář a rozprodává státní majetek.

14:56 Jeroným Tejc (ČSSD) nesouhlasí s interpretací ministra Langera, že policejní reforma je úspěšná. Tejc mimo jiné napadá rozsáhlé prodávání ministerského majetku.

14:54 Zatímco Ivan Langer hovoří, Tomáš Julínek debatuje opodál s šéfem občanskodemokratických poslanců Petrem Tluchořem.

14:50 Místa určená členům vlády jsou zatím značně prořídlá. Ministr Langer hovoří o problémech provázejících reformu policie.

14:47 Ministr vnitra Ivan Langer reaguje na projev poslance KSČM Zdeňka Maršíčka, který si mimo jiné zoufal, že vláda neřeší excesy pravicových extremistů.

14:45 Za řečnický pult se po dvou komunistických zákonodárcích postavil předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa, který obhajuje setrvání své strany ve vládní koalici i důvody proč budou jeho poslanci hlasovat proti vyslovení nedůvěry.

14:31 Schůzi povede místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová.

14:28 Poslanci se pozvolna začínají vracet do jednacího sálu, za několik minut by měla schůze pokračovat.

13:25: Nezařazený poslanec Petr Wolf Novinkám řekl, že se v hlasování o nedůvěře vládě přiklání "spíše k tomu, aby vláda setrvala."

13:08 Jan Kasal přerušil jednání do 14:30. Poslanci budou mít přestávku na oběd.

13:07 Anna Čurdová z ČSSD řekla, že lidovecká pro rodinná politika, jíž zmínil vicepremiér Čunek, a kterou poslankyně zkrátila jako postel-kostel-kuchyně, žádnou pro rodinnou politikou není.

13:02 Radko Martínek (ČSSD) reaguje na vystoupení Jiřího Čunka, který se ve svém projevu dostal od důvěry k vládě až k řešení bytové problematiky a deregulacím. Martínek kritizuje Čunka za to, že za jeho působení došlo ke snížení rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj.

12:56 Pád vlády by byl dle Čunka špatným signálem do zahraničí.

12:50 Místopředseda vlády Jiří Čunek částečně bagatelizoval současnou finanční krizi, která podle jeho slov byla již mnohokrát. Čunek dále hovořil o krizi důvěry, která mezi občany nastala po krajských volbách.

12:48 Konečná vyzvala poslance k hlasování pro nedůvěru vládě kvůli tomu, že její zahraniční politika prý odporuje českým národním zájmům.

12:44 K mikrofonu přistoupila poslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Poslankyně připomíná dvě věci, v nichž podle jejího názoru vláda selhala. Uznání Kosova a výstavba radarové základny v Brdech.

12:38 "Důsledkem krize bude restrukturalizace ekonomiky," varoval poslance Dolejš. Krize se dle poslance dotkne zejména automobilového průmyslu, který je pro českou ekonomiku klíčový.

12:35 Podle Dolejše je vláda zcela nepřipravena na finanční krizi. "Namísto Evropy to osladíte vlastním občanům," řekl Dolejš.

12:30 Jiří Dolejš (KSČM) před poslanci kritizuje vládní "veleúspěšné reformy" a jejich dopad na obyvatele.

12:20 Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že "důvěryhodnost vlády se od posledního hlasování (o nedůvěře) ještě více vytratila. Nesouhlasí ani se sedmičkou důvodů, které jmenoval premiér Topolánek. "Ty důvody se vyvrátí sami," řekl Filip s tím, že není třeba s Topolánkem polemizovat.

12:17 Zaorálek kritizuje přístup české vlády k nadcházejícímu předsednictví EU.

12:16 Lubomír Zaorálek připomněl vládě, že pohrdá lidmi, když prosazuje věci, k nimž se česká veřejnost staví odmítavě.

:. Poslanec ODS Jan Vidím diskutuje s přesilou levicových poslanců kolem předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).foto: Právo/Michaela Říhová

12:09 David Rath vyzval premiéra Topolánka, aby složil funkci a akceptoval tak vůli lidu.

12:09 Paroubek se omluvil za svůj výrok ("Jen politicky stupidní člověk by ve druhém kole senátních voleb volil proti ČSSD."), který pronesl po prvním kole krajských voleb, a na nějž ve svém vystoupení narazil premiér Topolánek.

12:06 Premiér řekl celkem sedm důvodů, pro něž je jeho kabinet v současné době nenahraditelný.

12:04 Podle Topolánka jeho kabinet jako jediný zakotvuje ČR v euroatlantické sféře. Vláda podle premiéra ochránila zemi před dopady finanční krize. Současná vláda prý jako jediná zaručuje, že české předsednictví EU neskončí ostudou. Topolánek také dodal, že jeho vláda má jako jediná snahu k reformám bez ohledu na vlastní popularitu. Jeho kabinet prý také jako jediný hledí do budoucnosti.

11:59 Premiér Topolánek přirovnal dnešní Paroubkův projev k projevu po parlamentních volbách v roce 2006

11:58 Parubek v závěru svého vystoupení apeloval na svědomí poslanců.

11:55 "Ztratili jste jakoukoliv soudnost,“ hřímal od řečnického pultíku Paroubek na adresu vlády. "Podnikatelé odchodu této vlády, alespoň ve své většině, želet nebudou,“ dodal Paroubek ve svém projevu.

11:53 Šéf ČSSD Jiří Paroubek po schválení rozpočtu na tiskové konferenci poukázal na to, že poslanec Petr Wolf, který ve středu rozpočet podpořil, měl být včera terčem nátlaku předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře. Paroubek to označil za zastrašování. "Je to metoda práce ODS,“ sdělil. "Je to smutné, velmi smutné a přesmutné vítězství vládní koalice,“ dodal Paroubek. Tluchořovo jednání podle něj zaznamenala technika ve Sněmovně. Wolf ale už v úterý rezolutně popřel, že by na něj Tluchoř vyvíjel jakýkoli nátlak. Lídr ČSSD dokonce označil jednání koalice za podfuk, rozpočet je podle něj jednoznačně lživý dokument.

11:43 Paroubek varoval před neoliberálním "pickwickovským kapitalismem".

11:42 Šéf ČSSD Jiří Paroubek obhajuje před poslanci důvody, pro něž se strana rozhodla iniciovat hlasování o nedůvěře vládě.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek a šéf poslanců soc. dem. Michal Hašekfoto: Právo/Michaela Říhová

11:41 Schůze pokračuje, řídí ji místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL).

11:38 Podle ministra financí se Sněmovna zachovala správně, když schválila závazné parametry rozpočtu. Kalousek řekl, že "zvítězila odpovědnost nad nestabilitou", kterou si prý přeje ČSSD.

11:33 Bohuslav Sobotka pro ČT řekl, že vláda hlasovala o rozpočtu dvakrát, čím údajně porušila jednací řád. ČSSD však nebude dnešní hlasování o rozpočtu zpochybňovat. Sociální demokraté se budou i nadále snažit o vyslovení nedůvěry vládě.

:. Předseda Strany zelených Martin Bursík v blízkosti hloučku vedoucích představitelů ČSSDfoto: Právo/Michaela Říhová

11:15 Po přestávce bude pokračovat 40. schůze, na program se znovu dostává hlasování o nedůvěře vládě.

11:14 Pro bylo 100 poslanců, proti 96. Návrh rozpočtu nyní bude projednáván ve výborech. Doprovodné usnesení, které požadoval Bohuslav Sobotka bylo zamítnuto.

11:09 Do Sněmovny dorazil i nezařazený poslanec Michal Pohanka.

11:06 Předseda KSČM se vyslovil na podporu návrhu Bohuslava Sobotky, dát vládě lhůtu na přepracování rozpočtu.

11:05 Ministr financí Miroslav Kalousek podpořil stanovisko Cyrila Svobody.

10:56 Cyril Svoboda s odkazem na odborníky tvrdí, že návrh rozpočtu může být schválen nebo vrácen k přepracování vládě. Podle jeho slov musí Sněmovna hlasovat o obou návrzích.

10:50 Miloslav Vlček ukončil rozpravu k rozpočtu. Bohuslav Sobotka jako zpravodaj rozpočtu se pře s Miroslavem Kalouskem o dalším postupu

10:47 Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl, aby Sněmovna hlasovala o přepracování návrhu zákonu o státním rozpočtu.

10:46 Miloslav Vlček zahájil obnovené jednání 39. schůze Sněmovny. Bude pokračovat rozprava o návrhu státního rozpočtu.

10:40 Podle šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody bude koalice prosazovat nové hlasování o stávajícím návrhu rozpočtu. Rozpočet je podle Svobody zákon, proto jsou pouze dvě možnosti: návrh bude schválen nebo bude vrácen vládě k přepracování.

10:38 Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek pro ČT řekl, že ČSSD vyzve vládu k přepracování návrhu státního rozpočtu, aby odpovídal současné situaci na finančních trzích.

10:27 Začátek dalšího jednání byl posunut o čtvrt hodiny. Schůze bude pokračovat až v 10:45

:. Premiér Mirek Topolánek (ODS) s poslankyněmi Strany zelených Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.foto: Právo/Michaela Říhová

10:20 I premiér Mirek Topolánek (ODS) o přestávce schůze Sněmovny uvedl, že existuje koalice Paroubek, Filip, Tlustý. „Přesto jsem přesvědčen, že tato vláda má na schválení rozpočtu a má na zamezení vyhlášení nedůvěry. Nicméně, to dnešní hlasování a přerušení je nepochybně konzultováno, to jistě není výmysl socialistů. To znamená k té erozi, ke které dochází po prohraných volbách v ODS, nepřispívá samozřejmě chování některých členů. Takže je docela možné, že ten odklad toho hlasování je s tímto úmyslem,“ řekl premiér novinářům. „U rozpočtu jsem přesvědčen, že ty parametry nakonec schválíme. Takže já v této chvíli jsme pořád klidný," doplnil s tím, že se neodvažuje, vzhledem k tomu, že síly jsou ve Sněmovně vyrovnané, předpovídat výsledek na sto procent. Na dotaz, co říká tomu, že s rebely ODS hlasoval pro přerušení schůze k nedůvěře i občanský demokrat Jan Klas pak Topolánek poznamenal: „Na ty lidi je vyvíjený velký nátlak a zkuste si domýšlet od koho“.

10:13 Jednání Sněmovny bude pokračovat v 10:30.

10:09 Langer si v rozhovoru pro ČT také rýpnul do šéfa ČSSD, když řekl: " Myslím, že Jiří Paroubek ten pohřeb (Václava Kočky ml.) stihne".

10:05 Ministr vnitra Ivan Langer řekl, že vznikla koalice, Filip, Paroubek, Tlustý. Ministr také věří, že vláda rozpočet protlačí. Podle Langera bude nyní rozpočet dále projednáván.

10:03 Vlastimil Tlustý, který podpořil přerušení schůze řekl pro ČT, že hlasování o nedůvěře vládě pár dnů před druhým kolem senátních voleb není dobré. Tlustý nepředpokládá, že by se dnes ještě hlasovalo o vyslovení nedůvěry. Tlustý též požaduje opravit návrh rozpočtu.

10:01 Předseda Sněmovny Miloslav Vlček si na adresu svých neukázněných kolegů povzdechl:"Vy se smějete, ale pojďte si to sem zkusit..." Následně byla schůze na 30 minut přerušena. Pro návrh opozice hlasovali podle ČT i koaliční poslanci Klas, Tlustý, Raninec, Schwippel a Zubová.

9:59 Miloslav Vlček čeká, zda některý z poslaneckých klubů nezpochybní hlasování. Čekání prodlužuje rozbitá tiskárna.

9:56 Poslanci čekají na oficiální výsledky hlasování.

9:52 Miloslav Vlček dá hlasovat o návrhu poslance Michala Haška z ČSSD, přerušit jednání schůze a pokračovat v projednávání rozpočtu.

9:46 Schůze by měla pokračovat v 9:50.

9:42 Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pro ČT řekl, že strana nechce rozpočtové provizorium, proto prosazuje nejprve dokončit jednání o rozpočtu. Kováčik odmítl, že by důvodem ke změně dnešního programu byla absence poslanců Pohanky a Snítilého.

9:38 Jan Vidím z ODS označil snahu ČSSD za "velkou taškařici". Vidím zopakoval, že není žádný důvod přerušovat mimořádnou schůzi.

9:36 Šéf poslanců Michal Hašek v rozhovoru pro ČT zopakoval návrh sociální demokracie projednat nejprve rozpočet a až poté hlasovat o nedůvěře vládě. Návrh označil za vstřícné gesto vůči vládě.

Jiří Paroubek s Davidem Rathemfoto: Právo/Michaela Říhová

9:33 Předseda Sněmovny Miloslav Vlček vyhlásil dvacetiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS.

9:31 Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ze zeptal premiéra Topolánka, proč sám nepožádá o důvěru pro svou vládu, potřebuje-li vědět, zda kabinet má či nemá podporu ve Sněmovně.

:. Vystoupení šéfa poslanců ČSSD na mimořádné schůzi Sněmovny. Zdroj: Stream.cz

9:30 Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř žádá o přestávku na jednání klubu.

9:28 Premiér Mirek Topolánek řekl, že vláda potřebuje vědět, zda má či nemá důvěru. Navrhuje proto hlasovat nejprve o důvěře vládě.

:. Vystoupení premiéra Topolánka při mimořádné schůzi Sněmovny. Zdroj: Stream.cz

9:26 Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik oznámil, že KSČM souhlasí s přerušením jednání o nedůvěře vládě.

9:25 Poslanecký klub ČSSD chce, aby se nejdříve hlasovalo o státním rozpočtu a byla kvůli tomu přerušena mimořádná schůze o hlasování o nedůvěře vládě.

9:23 Michal Hašek navrhuje přerušit 40. schůzi a pokračovat v projednávání rozpočtu.

9:20 Schůze bude za okamžik pokračovat. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček zahájil rozpravu. Hovořit bude předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

9:17 Jan Schwippel novinářům řekl, že důležitý pro něj bude projev premiéra, zda v něm zdůrazní dodržování programu ODS. Vlastimil Tlustý nechtěl prozradit, jak se zachová.

9:10 Nezařazený poslanec Petr Wolf se zatím nevyslovil, zda vládu podpoří. Wolfovi před hlasováním vyhrožoval anonym smrtí, pokud podpoří vládu. Poslankyně zelených Věra Jakubková oznámila, že se zdrží hlasování, nepodpoří tak návrh opozice.

9:06 Z jednání jsou omluveni poslanci Pohanka, Snítilý a ministr zahraničí Schwarzenberg, který ovšem není poslancem, takže stejně nehlasuje. ČSSD požádala o přestávku na jednání poslaneckého klubu. Schůze bude pokračovat v 9:20.

9:05 Vláda Mirka Topolánka bude čelit pokusu o vyslovení nedůvěry již počtvrté.

9:01 Poslanci se začínají scházet v sále, schůze začne během několika minut.

08:55 Olga Zubová nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, řekla to v rozhovoru pro ČT ještě před začátkem středeční schůze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám