Hlavní obsah

VIDEO: Obama přeruší kampaň a pojede navštívit nemocnou babičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama ve čtvrtek a v pátek přeruší kampaň před volbami hlavy státu a pojede navštívit svou vážně nemocnou babičku, která žije na Havaji.

Článek

O svojí 86leté babičce Madelyn Dunhamové mluvil Obama v jednom reklamním spotu jako o dceři úředníka naftařské společnosti z amerického Středozápadu, která ho naučila odpovědnosti, samostatnosti či pracovitosti.

"Babička senátora Obamy Madelyn Dunhamová byla vždy jedním z nejdůležitějších lidí v jeho životě," uvedl jeho mluvčí Robert Gibbs a dodal. "V posledních několika týdnech se její zdraví zhoršilo až do situace, kdy je její stav velmi vážný. Z tohoto důvodu se senátor Obama rozhodl změnit svoje plány na čtvrtek a pátek, takže s ní bude moci strávit nějaký čas."

Akce, které si tyto dva dny měly konat, Obama přesunul. Na dvou z nich v ohijských městech Columbus a Akron ho zastoupí jeho žena Michelle.

Průzkumy favorizují Obamu

Demokrat Barack Obama má náskok osmi procentních bodů před republikánským kandidátem na prezidenta Johnem McCainem. Obama by získal 50 procent hlasů voličů, McCain 42 procenta. Plyne to z výsledků průzkumu agentury Reuters a Zogbyho institutu.

Oba kandidáti se nyní soustředí na tzv. nerozhodnuté státy, tedy ty, kde voliči neupřednostňují pravidelně republikány nebo demokraty. Velký boj se vede o Floridu. V tom Obamu podpořila i Hillary Clintonová, která apelovala na voliče, aby ani jeden hlas nepropadal. "Žádám vás, abyste pracovali pro Baracka tak tvrdě, jako pro mě," uvedla v projevu v Orlandu.

Podle průzkumů má Obama na Floridě mírný náskok. Organizace Real Clear Politics uvádí, že Obamu by dnes volilo 49,2 procenta lidí a McCaina 46 procent lidí. V Ohiu má náskok dokonce devět procentních bodů. McCain naopak vede podle průzkumů o procento v Missouri. Dalšími nerozhodnutými státy jsou Michigan, Pensylvánie a New Hampshire.

Právě tyto státy podle expertů rozhodnou o výsledku letošních listopadových voleb.

Prezidentská kampaň v těchto dnech vrcholí, Američané budou prezidenta vybírat 4. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám