Hlavní obsah

Oheň v Průmyslovém paláci vznikl ve stánku na Pragodentu

– PRAHA • Aktualizováno

Požár, který minulý čtvrtek zničil levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, nejspíš způsobila technická závada v jednom ze stánků na veletrhu Pragodent. Alespoň to tvrdí pražská policie. Ve stánku prý byly hořlavé spreje, které v ohni explodovaly a přispěly k rozšíření ohně.

Článek

„Bylo zjištěno, že v době požáru byly ve stánku uskladněné hořlavé spreje menšího množství, určené k čištění zubní soupravy. Jednalo se o hořlaviny 1. třídy, které po kontaktu s plameny explodovaly,“ uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Příčinou vzniku požáru byla podle ní technická závada. Policisté minulý týden tvrdili, že příčinou byla zřejmě porucha elekroinstalace, o vzniku požáru v jednom ze stánků na výstavě se ale spekulovalo už od počátku.

Odklízení trosek levého křídla Průmyslové palácefoto: Právo/Petr Horník

Podle provozovatele Výstaviště, společnosti Incheba, slyšel její zaměstnanec před ohněm výbuch. Ten je podle ředitele Incheby Alexandera Rozina natočen i na záběru bezpečnostní kamery a policie ho měla k dispozici.

Hořet začalo ve čtvrtek v sedm hodin. Výstava už byla pro ten den zavřená a v budově nebyli žádní lidé.

Podle Knolové měl oheň ideální podmínky pro šíření. Stánek se nacházel v prvním patře, a snadno proto chytly dřevěné podhledy. Poté praskla výloha stánku, čerstvý vzduch oheň přiživil, a ten se mohl dál rozšiřovat.

Trosky průmyslového palácefoto: Právo/Petr Hloušek

Během čtvrteční noci shořelo celé levé křídlo paláce. Budova patří městu Praha, Incheba má areál v pronájmu.

Požár patřík k největším podobným neštěstím v dějinách města. Do boje s plameny bylo postupně nasazeno devět profesionálních a 25 dobrovolných jednotek, které má Praha k dispozici. Teplota v místě dosahovala až 1000 stupňů Celsia. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření plamenů na centrální část budovy.

Podle městských statiků by zbytek budovy neměl být porušen. Praha se zřejmě bude snažit památku obnovit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám