Hlavní obsah

Ozbrojenci zastřelili v Afghánistánu britskou humanitární pracovnici

KÁBUL
Aktualizováno

Neznámí ozbrojenci v pondělí v afghánském hlavním městě Kábulu zabili Britku pracující pro humanitární organizaci Serve Afghanistan. Podle informací místní policie ženu zastřelili dva muži jedoucí na motocyklu. Agentuře AFP se k akci telefonicky přihlásil radikální Tálibán.

Článek

Střelci ženu zasáhli do břicha a do nohy a při příjezdu policie už byla mrtvá. Policisté útočníky stíhají, ale motiv jejich činu neznají. Agentuře AFP ale mluvčí Tálibánu řekl, že "Tálibán tuto cizinku v Kábulu zabil, protože pracovala pro organizaci, která v Afghánistánu šíří křesťanskou víru".

O národnosti oběti panují nejasnosti. Britské velvyslanectví v Kábulu oznámilo, že je žena Britka. Původní zprávy hovořily o tom, že byla z Jihoafrické republiky. Velvyslanectví ověřuje, zda neměla dvojí občanství.

Serve Afghanistan je britská křesťanská humanitární organizace, která se specializuje na ošetřující personál. Svědek, který vraždu viděl, řekl, že slyšel sedm výstřelů a pak spatřil ležící ženské tělo. Žena prý chodila pravidelně každé ráno pěšky toutéž trasou z domova na své pracoviště.

Bojovníci povstaleckého hnutí Tálibán se v rámci svého boje proti Západem podporované afghánské vládě čím dál tím častěji zaměřují proti humanitárním pracovníkům. Od ledna do září zaznamenaly místní úřady 146 bezpečnostních incidentů zaměřených proti nevládním, humanitárním organizacím.

V letošním roce bylo v Afghánistánu zabito 28 humanitárních pracovníků a 72 dalších bylo uneseno. Tyto útoky už navíc nejsou omezeny jen na jih a východ země, kde je pozice Tálibánu nejsilnější. Letos v srpnu byly tři zaměstnankyně britsko-kanadské nevládní organizace zabity spolu s jejich afghánským řidičem při útoku pouhých 50 kilometrů od Kábulu, k němuž se přihlásilo také hnutí Tálibán.

Islamisté povraždili desítky cestujících autobusu

Ve čtvrtek přepadli ozbrojenci Tálibánu v jižním Afghánistánu dva autobusy s Afghánci a povraždili desítky pasažérů. Sdělily to v neděli místní úřady s tím, že rebelové zabili 41 civilistů.

Tálibán potvrdil útok, ale tvrdí, že o život přišlo "jen" 27 vojáků, kteří jeli posílit vládní jednotky v oblasti. Informace nebylo možné prověřit z nezávislých zdrojů.

Mezinárodní koalice v roce 2001 svrhla vládnoucí režim Tálibánu. V minulých dvou letech ale toto radikální hnutí znásobilo útoky na zahraniční vojáky i na civilisty. Nejnebezpečnější oblasti jsou jižní a východní Afghánistán. Letos v této zemi přišlo o život zhruba 4700 lidí, z nichž většina byli radikálové. Mezi oběťmi je 1000 civilistů a přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám