Hlavní obsah

Škrlová není duševně nemocná, shodli se znalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Barbora Škrlová je podle znalců schopná rozpoznat nebezpečnost svého jednání a není duševně nemocná. Vyplývá to z revizního znaleckého psychologického a psychiatrického posudku, který v pondělí zazněl u brněnského krajského soudu při projednávání kauzy týrání chlapců v Kuřimi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Článek

Podle znalců trpí Škrlová histrionskou poruchou osobnosti (viz sloupek), má přehnaný projev emocí, je schopná manipulativního jednání směřujícího k jejímu prospěchu. Je ale i manipulovatelná. Má tvrdou anomální strukturu osobnosti.

"Manipuluje okolím z pozice údajné oběti. U ní je to velmi silný manipulační prostředek," uvedl spolutvůrce revizního posudku Petr Navrátil. Škrlová často líčí, jak byla v dětství týrána.

Pokud byla Škrlová členkou náboženské sekty, jak se spekuluje, mohlo to podle expertů Ústřední vojenské nemocnice v Praze její chování "značně ovlivnit". Žena si v době, kdy se vydávala za Aničku, byla plně vědoma své vlastní identity.

Mnohačetnou poruchu osobnosti, která by se projevovala psychickou ztrátou vlastní identity, u ní odborníci nezjistili.

Škrlová v dopisu: dva vyšetřovatele ÚOOZ už jsem odstranila

Policie zajistila dopis Škrlové pro svého otce. Měl ho předat Michal Říha, jenž v Norsku pomáhal Škrlové při vytvoření identity chlapce Adama. Škrlová v něm uvádí:

"ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu - pozn. red.) jsou darebáci, kteří falšují důkazy. Není nic, co bych si nevymyslela, oni zfalšovali mou výpověď a donutili mě ji podepsat. Světlo je pravda. ÚOOZ nemá nic, dva vyšetřovatele už se mi podařilo odstranit, odvolali je, zbývá už jen jeden“.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták Novinkám potvrdil, že jeho útvar se případem zabýval. „Bližší informace ale nebudeme sdělovat,“ řekl mluvčí.  

Škrlové hrozí až osm let vězení za to, že topila ve vodě chlapce Ondru. Škrlová přitom tvrdí, že je nevinná. Hájí se tím, že je s Ondrou a Jakubem obětí týrání. Ondru prý topila, protože k tomu byla přinucena Kateřinou Mauerovou, tetou hochů.

K pondělnímu jednání soudu dorazili sestry Mauerovy a Jan Turek.

Dřívější posudky si protiřečily

Byly již vypracovány dva posudky k duševnímu stavu Škrlové. Jsou zcela protichůdné.

Jeden uvádí, že není trestně odpovědná, druhý ale popisuje Škrlovou jako ženu, která při hře na dítě zdatně manipuluje s lidmi ve svém okolí. Soudce Pavel Göth proto nechal vypracovat odborníky z Ústřední vojenské nemocnice v Praze nový posudek.

Rozsudek do konce měsíce 

Z týrání chlapců je obžalováno šest lidí. Děti mučili, aby z nich udělali osoby poslušné všech příkazů. Podle některých úvah souvisí případ s náboženskou sektou otce Škrlové Josefa.

Histrionská porucha osobnosti

Jedinec s touto poruchou chce být za každou cenu středem pozornosti, má mělkou a labilní emotivitu, sklon k teatrálnosti a nadměrné dramatizaci, sebezdůrazňování  a sebevyjadřování i za cenu ostudy, okázalé vyjadřování emocí, sugestibilita, svůdné chování.

Cítí se špatně, pokud není středem pozornosti druhých. Vyjadřování emocí je u histronské osoby nepřiměřené, zveličené, stavy se rychle přesouvají a bývají plytké. City bývají snadno zranitelné.

Zdroj: Poruchy osobnosti, Ján Praško a kol.

Soudce Pavel Göth zamítl v pondělí další dokazování. Kauza týraných chlapců v Kuřimi tak spěje k závěru, nyní zbývají už jen závěrečné řeči a rozsudek, který by měl zaznít do konce měsíce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám