Hlavní obsah

Bývalý Bushův ministr Colin Powell podpořil Obamu

Colin Powell, bývalý ministr zahraničí v administrativě amerického republikánského prezidenta George Bushe, v neděli podpořil kandidaturu demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy. Powell tak učinil v televizním pořadu zpravodajské stanice NBC Meet the Press.

Foto: Reuters

Bývalý šéf diplomacie vlády George Bushe Colin Powell

Článek

Pouhých 16 dní před volbami vede Obama podle čerstvých průzkumů mínění Zogbyho institutu, agentury Reuters a zpravodajské stanice C-SPAN nad svým republikánským soupeřem Johnem McCainem poměrem 48:45 procentům hlasů. Tento rozdíl preferencí už však odpovídá statistické chybě, která činí 2,9 procenta.

"Obama prokázal odolnost, intelektuální zvídavost, hluboké vědomosti. Vyhovuje požadavkům na to, aby se stal úspěšným prezidentem, výjimečným prezidentem," uvedl Powell, který se stal za Bushova prvního mandátu prvním černošským ministrem zahraničí USA.

Powell, významná osobnost americké politiky a penzionovaný generál, zároveň dodal, že pro něj není lehké, že "zklamal" Johna McCaina, kterého prý i nadále obdivuje. Podle exšéfa americké diplomacie se však republikáni v poslední době odklánějí příliš doprava, s čímž nesouhlasí.

Rasová otázka hrála roli

Powell v neděli připustil, že v jeho rozhodnutí hraje roli i rasová otázka. Zároveň ale dodal, že rozhodně nehrála hlavní roli. "Pevně věřím, že Amerika v tomto okamžiku potřebuje prezidenta, který nebude pouze pokračovat - i když s novým obličejem, změnami a rebelstvím -, který nebude jen pokračovat v politice posledních let," řekl Powell s odkazem na Obamu, který by se v případě zvolení stal prvním černošským prezidentem USA.

Na vyjádření Powella čekaly s napětím volební štáby obou kandidátů. Podle analytiků může znamenat Powellova podpora Obamovi další vážnou ránu McCainově kampani. Obama prý Powellovi zatelefonoval, poděkoval mu za podporu a uvedl, že bude s radostí využívat jeho rad v příštích dvou týdnech a případně i v dalších čtyřech letech.

Ve stejný den, kdy Powell vyjádřil svou podporu demokratům, průzkumy veřejného mínění ukazují, že McCain si s podporou 45 procent voličů o jedno procento oproti sobotě polepšil a Obama zase o jedno procento propadl. Podle analytika Johna Zogbyho je výsledek pro McCaina velmi dobrou zprávou a je zřejmě odrazem výsledku nedávné třetí televizní debaty obou kandidátů. "McCain se v kampani vůbec poprvé dostal na 45 procent. Není pochyb o tom, že se něco stalo," řekl Zogby.

Obama má dle průzkumů náskok

McCainovi se podle něj podařilo upevnit si pozici mezi stoupenci v Republikánské straně. Hlas mu chce dát devět z deseti republikánských voličů. Začíná údajně také dobývat přízeň nezávislých voličů, kteří mohou sehrát v listopadových volbách klíčovou roli. Obama dnes u této skupiny oproti sobotě propadl o osm bodů a dostal se ze 16 na osm procent.

Jiné průzkumy stále dávají Obamovi nad McCainem dvouciferný náskok. Jeho příznivci se domnívají, že bude lépe než MacCain řešit otázku zachování pracovních příležitostí. Nelíbí se jim také McCainovy výpady proti Obamovi.

Průzkumy veřejného mínění v druhé polovině října roku 2004 dávaly tehdejšímu republikánskému kandidátovi Georgi Bushovi mírný náskok před jeho demokratickým oponentem Johnem Kerrym. Z průzkumu Zogbyho institutu a agentury Reuters, zveřejněného 18. října 2004, vyplývalo, že 46 procent lidí upřednostňovalo Bushe, naopak 44 procent plánovalo volit Kerryho. Gallupův ústav ukázal náskok Bushe 49 ku 46 procentům. Bush ve volbách 2. listopadu zvítězil a v lednu 2005 zahájil druhé období v prezidentském úřadě.

McCain v sobotu znovu zaútočil na Obamu, když ho přirovnal k evropským socialistům, kterým jde o přerozdělení bohatství. Obama na to reagoval opakovaným tvrzením, že McCain nemá ponětí o problémech průměrných Američanů. Vzájemně se obviňovali z nesprávně mířených daňových škrtů, přičemž oba tvrdí, že soupeř chce v době ekonomických potíží ožebračit především střední třídu.

Obama strávil sobotu v Missouri, jehož obyvatelé v roce 2004 dali hlas Georgi Bushovi a od roku 1904 pouze jedinkrát nevolili budoucího prezidenta. McCain se zase zaměřil na tradiční republikánské státy Severní Karolínu a Virginii.

Reklama

Výběr článků

Načítám