Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek vyzval Zemana k návratu do ČSSD, ten to odmítl

Prima FTV, Novinky, Tomáš Drahoňovský, Jiří Ovčáček
PRAHA
Aktualizováno

Jiří Paroubek vyzval k návratu do ČSSD jejího bývalého předsedu a expremiéra Miloše Zemana. Chce tak přimět Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby podpořili sociální demokraty v hlasování o nedůvěře vládě. Zeman Novinkám sdělil, že nemá důvod vůbec uvažovat o návratu mezi sociální demokraty.

Článek

„Myslím to vážně a upřímně, i lidsky, chtěl bych, aby ovlivnil ty dva poslance, pány Melčáka a Pohanku, kteří se často ohánějí tím, že jednají v souladu s jeho pokyny, aby je ovlivnil a aby nepodpořili vládu,“ řekl Paroubek.

Paroubek Zemana vyzval po vyhraných krajských volbách. Sociální demokraté za výzvou Paroubka stojí. Podle Bohuslava Sobotky nikdo Zemanovi v návratu nebrání.

"Je to velký symbol. Většina voličů jej vnímá jako sociálního demokrata," řekl podle TV Prima Sobotka. Míní, že jeho návrat by stranu posílil.

Zemanův stoupenec Jaroslav Foldyna, který je ústeckým volebním lídrem ČSSD, by návrat Zemana uvítal. Není mu prý ale jasné, jaký vliv má na Melčáka a Pohanku. Přesto považuje výzvu za správné rozhodnutí, které by vedlo ke sjednocení strany.

Zeman: O návratu neuvažuji

Miloš Zeman nevidí důvod uvažovat o návratu do ČSSD, ke kterému ho vyzval Paroubek. Zopakoval, že z ČSSD odešel ze dvou důvodů. Prvním byl podle něj pokus vedení strany uzavřít po volbách v roce 2006 velkou koalici s ODS a druhým podle něj nechutná a špinavá kampaň vůči němu v kauze Altner.

„Vzhledem k tomu, že tyto dva důvody nepominuly, tak nevidím důvod uvažovat o návratu do ČSSD,“ řekl Novinkám Zeman s tím, že si počká, jak se bude vyvíjet jednání o krajských koalicích.

„Protože i tam hrozí nebezpečí, že ČSSD dá přednost velké koalici s ODS, zatímco já doporučuji menšinové krajské vlády ČSSD, které budou usilovat o toleranci s programově příbuznými stranami,“ uvedl. Zeman také zdůraznil, že nestál za vystoupením Melčáka a Pohanky z poslaneckého klubu ČSSD. Poukázal na to, že oba poslanci hlasují velmi často jinak, než by hlasoval, pokud by byl poslancem.

Zeman skončil v březnu 2007

Miloš Zeman ukončil členství v ČSSD v březnu 21. března 2007. Podle jeho vyjádření to bylo proto, že na něj bylo podáno trestní oznámení v kauze Altner. Podle Paroubka se však Zeman pouze snažil ovlivnit dění ve straně před sjezdem sociální demokracie.

Zemanovi příznivci ve straně následně založili občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana, jehož cílem je Zemanovo zvolení do funkce prezidenta republiky.

Melčák s Pohankou vystoupili ze sněmovní frakce ČSSD v roce 2006, v hlasování o důvěře i v dalších klíčových hlasováních poté podpořili Topolánkovu vládu. O další nedůvěře vládě bude sněmovna hlasovat ve středu. S návrhem přišla právě ČSSD.

ČSSD je vítězem voleb

Sociální demokraté jasně vyhráli krajské volby a získali většinu v zastupitelstvech všech 13 krajů. ČSSD by ve všech krajích získala společně s komunisty nadpoloviční většinu.

ČSSD se dařilo i v senátních volbách. Postupují do volebního finále ve všech obvodech s výjimkou Znojemska. Jisté senátorské křeslo má Radek Sušil (nestraník za ČSSD), který v Karviné získal více než 50 procent hlasů a postoupil hned v prvním kole.

Reklama

Související články

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila...

Výběr článků

Načítám