Hlavní obsah

ČSSD může ve všech krajích vládnout s komunisty

Aktualizováno

Sociální demokraté jasně vyhráli krajské volby a získali většinu v zastupitelstvech všech 13 krajů. ČSSD by ve všech 13 krajích získala společně s komunisty nadpoloviční většinu. KSČM podle předsedy strany Vojtěcha Filipa začala vyjednávání s ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předesda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Filip uvedl, že zástupci strany po telefonu už domlouvají schůzky se sociálními demokraty na neděli. Komunisté skončili v deseti krajích na třetím místě a ve třech na čtvrtém.

"Zítra (v neděli) budou zasedání krajských rad v jednotlivých krajích a budou stanoveny určité parametry jednání s těmi, kteří ve volbách uspěli," řekl Filip.

Podle něj sice existují požadavky, ze kterých nejsou komunisté ochotni při jednáni s ČSSD slevit, ale nemá smysl je vzkazovat politickým partnerům prostřednictvím médií. Už nyní podle něj vzniká dopis předsedům krajských rad, aby požadavky komunistů byly jednotné.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Předseda řekl, že horší volební výsledek KSČM oproti minulým krajským volbám je dán zcela jinou politickou situací. V roce 2004 byla podle něj sociální demokracie ve velké depresi, takže část levicově orientovaných voličů dala tehdy přednost komunistům. "Já jsem rád, že i při nižším procentuálním výsledku proti roku 2004 máme vyšší absolutní počet hlasů a máme zejména procentuální výsledek vyšší než v roce 2006 v parlamentních volbách," dodal. Komunisté mají po sečtení naprosté většiny hlasů asi 15 procent.

I přes nepříznivý výsledek voleb, získali komunisté více hlasů než před čtyřmi lety. Vedení strany uvedlo, že ji volilo o 15 559 lidí více.

ČSSD bude mít v příštích čtyřech letech 280 krajských zastupitelů, polepšila si o 175 mandátů. ODS bude v krajích zastupovat 180 lidí, tedy o 111 méně než dosud. KSČM získala 114 mandátů a pohoršila si o 43 křesel. KDU-ČSL má nyní 43 zastupitelů, o 41 méně. Strana zelených neobhájila ani jedno ze svých dvou křesel v krajských parlamentech. Celkem 58 křesel získaly menší a regionální strany.

V letošních krajských volbách získala ČSSD 35,85 procenta, druhá ODS 23,57 procenta. Třetí skončili komunisté s 15,03 procenta, za nimi KDU-ČSL s 6,65 procenta. Nikdo další nepřesáhl pětiprocentní hranici, Strana zelených získala 3,15 procenta. Volební účast byla rekordních 40,30 procenta.

Přehled mandátů v jednotlivých krajích

Krajské volby v Plzeňském kraji vyhrála ČSSD, před ODS a KSČM. Z celkových 45 mandátů získali sociální demokraté 19, občanští demokraté 14 a komunisté devět mandátů. Do zastupitelstva se dostala ještě Koalice pro Plzeňský kraj se ziskem tří mandátů. Před čtyřmi lety v kraji přesvědčivě zvítězila ODS před KSČM a ČSSD.

Na Vysočině zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali 21 z celkem 45 mandátů, občanští demokraté 11, komunisté osm a lidovci pět. Zatím je sečteno 99,56 procenta okrsků, rozdělení křesel v zastupitelstvu už se ale nezmění. Před čtyřmi lety vyhrála ODS před KSČM a KDU-ČSL.

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD před ODS, KSČM a KDU-ČSL. ČSSD získala 31 z 65 mandátů, ODS 18, KSČM 11 a KDU-ČSL pět mandátů. Před čtyřmi lety vyhrála ODS s velkým náskokem před KSČM a ČSSD.

V Jihočeském kraji vyhrála ČSSD před ODS a KSČM. Z celkových 55 mandátů získali sociální demokraté 22, občanští demokraté 19 a komunisté deset mandátů. Do zastupitelstva se dostala ještě KDU-ČSL se ziskem čtyř mandátů. Před čtyřmi lety v Jihočeském kraji přesvědčivě zvítězila ODS před KSČM a ČSSD.

Ve Zlínském kraji vyhrála ČSSD před ODS, KDU-ČSL, KSČM a koalicí Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj. ČSSD získala 18 z 45 mandátů, ODS 11, KDU-ČSL šest, komunisté pět a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj rovněž pět mandátů. Před čtyřmi lety vyhrála ODS s velkým náskokem před lidovci, komunisty a sociálními demokraty.

V Karlovarském kraji vyhrála ČSSD před ODS a KSČM. Vítězná sociální demokracie získala 16 ze 45 mandátů, ODS devět, KSČM osm, Alternativa pro kraj pět, Doktoři (za uzdravení společnosti) čtyři a Koalice pro Karlovarský kraj tři mandáty.

V Libereckém kraji vyhrála ČSSD před ODS a KSČM. Vítězná sociální demokracie získala 15 ze 45 mandátů, ODS 12, KSČM osm, Starostové pro Liberecký kraj sedm a Strana pro otevřenou společnost tři mandáty.

V Ústeckém kraji vyhrála ČSSD před ODS a KSČM. Vítězná sociální demokracie získala 22 z 55 mandátů, ODS 13, KSČM 12 a Severočeši.cz osm mandátů.

Ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD, těsně druhá skončila ODS a třetí se umístila KSČM. Z celkových 65 mandátů získali sociální demokraté 26, občanští demokraté 25 a komunisté deset mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Nezávislí starostové pro kraj se ziskem čtyř mandátů. Před čtyřmi lety v kraji přesvědčivě zvítězila ODS před KSČM a ČSSD.

V Pardubickém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 19 mandátů z celkových 45. Následuje ODS s 11 mandáty, Koalice pro Pardubický kraj s devíti. KSČM získala šest křesel. V minulých volbách zvítězila ODS před Koalicí pro Pardubický kraj, KSČM a ČSSD.

V Jihomoravském kraji v krajských volbách zvítězila ČSSD před KDU-ČSL, ODS a KSČM. Sociální demokraté získali 26 z celkem 65 mandátů, lidovci 18, občanští demokraté 11 a komunisté 10. Před čtyřmi lety vyhrála KDU-ČSL před ODS, komunisty, sociálními demokraty a Zelenou pro Moravu.

V Královéhradeckém kraji vyhrála opoziční ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a Koalice pro Královéhradecký kraj se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala ještě SNK ED. V minulých volbách zde zvítězila ODS před KSČM a ČSSD.

V Olomouckém kraji vyhrála ČSSD před ODS, KSČM a KDU-ČSL. ČSSD získala 27 z 55 mandátů, ODS 13, KSČM 10 a KDU-ČSL pět mandátů. Před čtyřmi lety vyhrála ODS před KSČM, ČSSD a lidovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám