Hlavní obsah

V Ingušsku bylo zabito údajně až 50 ruských vojáků, Rusové přiznávají dva mrtvé

Moskva

Nejméně dva příslušníci jednotek ruského ministerstva vnitra v sobotu přišli o život v jihoruském Ingušsku, když na jejich konvoj zaútočila skupina ozbrojenců. Podle ruských státních sdělovacích prostředků muselo být deset zraněných vojáků hospitalizováno. Ingušská opozice na své webové stránce a očití svědci tvrdí, že se terčem útoků staly dva ruské konvoje a že o život přišlo kolem 50 ruských vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ingušského ministerstva vnitra sdělil, že byl konvoj přepaden poblíž vesnice Mužiči, která leží asi 25 kilometrů východně od místní metropole Magas, dříve známé jako Nazraň. Jeden ze svědků sdělil, že vojsko teď vesnici uzavřelo a na hranici se sousedním Čečenskem vojáci kontrolují automobily. Nad oblastí prý krouží vrtulníky.

Agentura Ria Novosti s odvoláním na ingušského prokurátora oznámila, že na kolonu zaútočilo střelnými zbraněmi a granáty asi 20 ozbrojených Čečenců a Ingušů. Zabili nejméně dva ruské vojáky a další zranili.

Podle ingušské opozice byli nejméně dva Rusové zabiti v druhém konvoji, který jel na pomoc prvnímu, jenž se stal krátce předtím také terčem útoku vzbouřenců. Při napadení prvního konvoje přišlo prý o život kolem 50 příslušníků ruských sil. Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to podle pozorovatelů nejkrvavější útok v autonomní Ingušské republice v poslední době.

"Vojáci se nedokázali bránit, protože jejich vozy zasáhly granáty a palba ze samopalů. Až na jednoho přišli o život všichni v koloně," citovala agentura Reuters místního policistu.

V Ingušsku jsou podobné incidenty poměrně časté, zejména v posledních měsících, kdy se do země šíří stále výrazněji násilí ze sousedního Čečenska, dlouhodobě zmítaného krvavými nepokoji. Moskva vysílá do oblasti početné armádní síly s úkolem potlačit povstání, za nímž jsou separatističtí islámští bojovníci. Hlavními zbraněmi separatistů jsou pumové útoky a ozbrojené přepady ruských vojenských kontingentů.

Právě dnes v jiné vesnici na severu Ingušska vybuchl automobil zaparkovaný před místní školou. Podle úřadů se nejspíš jedná o sebevražedný atentát rebelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám