Hlavní obsah

VIDEO: Češi budou za měsíc jezdit do USA bez víz

– WASHINGTON • Aktualizováno
Právo, Novinky, nka, ivi

Češi budou moci do Spojených států zhruba za měsíc cestovat bez víz pouze po podání elektronické žádosti. Americký prezident George Bush v pátek oznámil zrušení víz pro sedm zemí, včetně České republiky. Bezvízový styk s USA bude mít také Litva, Lotyšsko, Estonsko, Maďarsko, Slovensko a Jižní Korea.

Češi budou za měsíc jezdit do USA bez vízVideo: ČTK

 
Článek

"Zhruba za měsíc budeme mít tu čest rozšířit pro občany těchto sedmi zemí výhodu bezvízového cestování," prohlásil šéf Bílého domu.

Konkrétní datum zrušení víz ale Bush neuvedl. Český velvyslanec Petr Kolář českým novinářům řekl, že 17. listopad, o němž se v Česku spekuluje, by byl vhodným symbolickým termínem.

Zrušení víz je chápáno jako odměna pro spojence Spojených států. Odpůrci kroku se obávají toho, že členům teroristických skupin usnadní vstup do země.

Všechny kandidátské země musely splnit kritérium maximálně deseti procent odmítnutých žádostí o víza.

Odpadnou cesty na velvyslanectví

Čechům a obyvatelům dalších zemní nyní odpadnou cesty na velvyslanectví USA, kde museli o vízum žádat. Někteří, ti co byli vyhodnoceni jako rizikoví, museli dokonce na pohovor, proč do USA jedou.

Nyní bude stačit registrovat se přes internet a ohlásit zájem zemi navštívit. Kritici tvrdí, že je to jen jiný způsob udělování povolení k návštěvě USA.

Ti, kteří mají vízum platné, nebudou muset přes internet o povolení žádat a mohou rovnou do USA odjet.

Americký prezident George W. Bush, ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se chystají oznámit zrušení víz pro sedm zemí.foto: Reuters/Larry Downing

Potřeba je biometrický pas

Zrušení vízové povinnosti se ale týká jen držitelů biometrických pasů, ostatní cestující o víza budou muset žádat. Bezvízový styk má v současnosti se Spojenými státy 27 zemí, většinou těch západoevropských.

Povolení nadále budou muset mít Řekové. jejich jednání s USA zablokovaly vzájemné neshody kvůli nesouhlasu Řecka se vstupem Makedonie do Severoatlantické aliance.

Topolánek: je to úspěch mé vlády

Premiér Mirek Topolánek Bushovo oznámení přivítal. „Pokládám to za obrovský úspěch mé vlády po zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů, po mé medaili Mašínovým a nastartování diskuse o třetím odboji, po zrušení hranic v Evropě. Je to fakticky největší úspěch, kterého jsme mohli dosáhnout. Je to odstranění posledního reliktu komunismu a studené války, takže jsem velmi šťastný,“ řekl k plánovanému zrušení víz premiér Mirek Topolánek

Slovenský premiér Robert Fico ke zrušení vízové povinnosti řekl: "Považuji to za nejpřirozenější krok. Vždyť mezi státy, bez ohledu na to, zda jsou velké nebo malé, by měl platit princip rovnosti. Tento krok už měl přijít dávno," řekl Fico.

Některým Slovákům se však nelíbí, že při cestě do USA budou muset vyplňovat elektronický formulář. "Podle mně to není velký rozdíl. Doposud jsme museli žádat o víza, nyní nás budou selektovat podle formuláře a stejně nás nemusí do Spojených států pustit," řekla Oľga Olejníková z Bratislavy.

Brusel to uvítal

Evropská komise prohlášení amerického prezidenta vítá. Washington se tak už asi nemusí obávat případných protiopatření, jimiž mu Brusel kvůli vízům pohrozil.

"Je to výsledek mnoha let úsilí komise i dotyčných zemí. Je to významný krok kupředu na cestě k plné bezvízové reciprocitě mezi EU a USA," uvedl v prohlášení eurokomisař pro právo a justice Jacques Barrot.

O zrušení víz se mluví tři roky
O zrušení víz pro některé členy Evropské unie se Bush poprvé zmínil v roce 2005. O rozšíření bezvízového styku byly ale Spojené státy ochotné uvažovat jen v případě, že se zpřísní kontrola všech cestujících do USA.
To příliš nepotěšilo ty státy, které s USA již bezvízový styk mají. Od 12. ledna pro ně totiž budou platit stejná pravidla, jako pro bezvízové nováčky. Jejich občané se tedy budou muset před cestou do Států registrovat přes internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám