Hlavní obsah

Kuba hlásí obří zásoby ropy

Novinky, BBC, rei
HAVANA

Kubánská státní petrolejářská společnost Cubapetroleo oznámila, že země u svých břehů má obří zásoby ropy, a to až 20 miliard barelů. To je dvakrát víc, než se odhadovalo. Takové zásoby by Kubu vynesly mezi dvacet největších ropných producentů světa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Odhady se zakládají na srovnáních se známými zásobárnami při podobných geologických strukturách u pobřeží Spojených států a Mexika. Podmořské dno v kubánských vodách je prý velice podobné tomu u mexických těžebních polích Cantarell a Poza Rica.

Američtí geologové před časem odhadli, že v kubánských oblastech Mexického zálivu, které země získala po dohodě s USA v roce 1977, může být až devět miliard barelů černého zlata a asi 600 miliard kubických metrů zemního plynu.

Šéf kubánského výzkumného týmu tvrdí, že nové odhady se zakládají na lepší znalosti geologického podloží oblasti. Těžba v ní prý začne v první polovině příštího roku.

Jestli se tvrzení Kubánců potvrdí, budou mít téměř stejné ropné zásoby jako USA a téměř dvakrát víc než Mexiko, uvedl žurnál Oil & Gas. Mohlo by to zbídačené komunistické zemi přinést nevídané bohatství. Kuba v současnosti produkuje 60 tisíc barelů ropy denně a každý den závisí na dodávkách dalších 93 tisíc barelů z Venezuely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám