Hlavní obsah

Bém: Obnova Průmyslového paláce bude záležet na jeho statice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Způsob a rozsah obnovy secesního Průmyslového paláce na Výstavišti, který ve čtvrtek večer zničil rozsáhlý požár, bude záležet na tom, jaké budou výsledky zkoumání statiky stavby. Po zasedání pražského krizového štábu to v noci na pátek novinářům řekl primátor Pavel Bém.

Článek

"Z mého pohledu nemůže Průmyslový palác zmizet z mapy kulturních památek Prahy, ale je příliš brzy na to, abych řekl, jestli budeme nebo nebudeme dostavovat levé křídlo a v jakém stylu," řekl novinářům pražský primátor, podle kterého šlo o největší požár v hlavním městě od roku 1989. O nákladech na obnovu nechtěl spekulovat.

Příčinami a následky požáru se budou zabývat zvláštní komise

Krizový štáb se podle Béma shodl na tom, že následky požáru a budoucností paláce se bude zabývat pracovní komise, kterou budou tvořit zástupci městské policie i Policie České republiky, hasičského sboru, magistrátu, společnosti Incheba, která pražské Výstaviště provozuje, a odborníci na památkovou péči, mezi nimiž by měl být i architekt Zdeněk Lukeš. V čele komise zasedne pražský primátor.

Příčinu neštěstí bude zkoumat expertní komise složená z hasičů a policistů.

"K příčině požáru je zatím těžké se vyjadřovat, předjímat jakékoliv výsledky by bylo neseriózní," konstatoval šéf pražských hasičů Dalibor Gosman.

Z bezpečnostních důvodů bude podle něj celý prostor kolem paláce uzavřen.

Z části budovy zbyly jen obvodové zdi

Požár zcela zničil levé křídlo historické budovy Průmyslového paláce, z něhož zůstaly jen obvodové zdi. Oheň byl lokalizován asi po půldruhé hodině.

Požár, který podle krizového štábu vypukl v 19:13, zcela zničil levé křídlo historické budovy Průmyslového paláce, z něhož zůstaly jen obvodové zdi. Podle Gosmana přijeli hasiči na místo po sedmi minutách od nahlášení, v té době už byl ale palác v plném ohni a plameny šlehaly ze všech oken.

Oheň byl lokalizován asi po půldruhé hodině.

:. Požár Průmyslového paláce. Foto: Kateřina Šťovíčková (TV RTA)

Palác patří městu, které jej spolu s celým areálem Výstaviště pronajalo společnosti Incheba Praha. Její představitelé se k důsledkům požáru zatím nevyjádřili.

Průmyslový palác byl otevřen v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy. Je jednou z prvních českých staveb s železnou montovanou konstrukcí. Palác tvoří trojdílná rozlehlá dvorana se středním prostorem.

Levé křídlo Průmyslového paláce má od Incheby v pronájmu společnost Jana Kočky, bratra zavražděného Václava Kočky mladšího. Rodina se domnívá, že požár někdo úmyslně založil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám