Hlavní obsah

Předvolební kampaň dospěla do bouřlivého finále

Právo, gö, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včerejší finále předvolební kampaně proběhlo v bouřlivé atmosféře. Strany na poslední chvíli používaly i nečistých metod, jako je přelepování billboardů, vyhrožování, a objevily se i podivné diskreditační telefonáty. Ve volbách přitom půjde opravdu o hodně.

Článek

Nejenže se rozhodne o vedení třinácti krajů (mimo Prahu, kde se do zastupitelstva nevolí) a obsazení 27 senátorských křesel. Vítězství či prohra může výrazně zahýbat i s pozicí největších hráčů velké politiky – premiéra Mirka Topolánka, šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka či předsedy lidovců Jiřího Čunka.

ODS v nejsložitější situaci

Zřejmě v nejsložitější situaci je ODS, která obhajuje křesla 12 hejtmanů. V době vlády Stanislava Grosse coby opoziční strana dosáhla ODS mimořádného úspěchu.

Pokud nyní ODS prohraje, regionální představitelé vinu budou nejspíš svalovat na Topolánka a celostátní politiku. To by stranického šéfa mohlo ohrozit na prosincovém volebním kongresu.

První místopředseda strany, pražský primátor a Topolánkův vnitrostranický rival Pavel Bém už před časem naznačil, co by byl debakl. Jakž takž obstát podle něj znamená získat sedm hejtmanských a devět senátorských křesel. Právě devět mandátů ODS v horní komoře obhajuje.

Samotný Topolánek si nasadil ještě vyšší laťku. Za úspěch by považoval devět hejtmanů. Záležet přitom bude také na povolebních vyjednáváních. Může se tak v některých regionech stát, že ODS sice těsně zvítězí, ale ostatní strany se spojí proti ní, takže se občanští demokraté ocitnou v opozici.

ČSSD si nemůže dovolit další prohru

Neméně důležitý bude výsledek voleb pro sociální demokracii a konkrétně pro Paroubka, který hýří sebevědomím. Právu před časem řekl, že věří ve vítězství ve všech moravských krajích a velké části českých.

Pokud jde o senátní volby, předpokládal zisk 14 křesel. ČSSD obhajuje sedm křesel. Pod Paroubkovým vedením přitom strana dosud žádné volby nevyhrála, a pokud by mělo jít o další prohru v řadě, nejspíš by se pod stranickým šéfem začala kývat židle.

Komunisté chtějí další dva senátory

Místopředsedkyně KSČM a volební manažerka Věra Žežulková ve čtvrtek na dotaz Práva k vyhlídkám strany řekla: "Považovali bychom za úspěch, kdyby se zvýšil počet našich krajských mandátů.“ Před čtyřmi lety jich obdrželi 157.

Pokud jde o senátní volby, křeslo obhajuje Eduard Matykiewicz, jeden z tří komunistických senátorů. "Obhájit ho a získat dvě křesla navíc je naším cílem, abychom mohli ustavit senátorský klub,“ dodala Žežulková.

Neúspěch lidovců může ohrozit Čunka, zelení nemají co ztratit

Lidovci obhajují jediné hejtmanské křeslo – Stanislava Juránka v Jihomoravském kraji – a čtyři místa v Senátu. Pokud by ani tento výsledek neobhájili, nejspíš by to posílilo vnitrostranickou opozici vůči stranickému šéfovi Jiřímu Čunkovi. Ten bez ohledu na průzkumy říká: "My si určitě polepšíme a budeme mít víc senátorů i zastupitelů.“

Kolik křesel obhajují strany v Senátu
ODS9
ČSSD7
KDU-ČSL4
KSČM1
Ostatní6

Zelení před čtyřmi lety získali pouze dva krajské zastupitele. V Senátu neobhajují žádné křeslo, a tak nemají co ztratit. "Naší ambicí je účast na vládnutí na krajské úrovni,“ řekla Právu místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques. Podle ní by veliký úspěch představoval i zisk jednoho senátorského křesla.

Místopředseda zelených Martin Ander si myslí, že by úspěch pro zelené byl, kdyby získali mandáty ve všech krajských zastupitelstvech. Pokud pětiprocentní hranici překonají ve všech krajích (s výjimkou Prahy, kde se volí až za dva roky), znamenalo by to zhruba 40 zastupitelských křesel, to mj. pro stranu znamená roční příjem 10 miliónů korun od státu. A senátní volby? "Úspěch by byl, kdybychom zdvojnásobili naše zastoupení v Senátu,“ vyčíslil Ander.

Bývalá první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová zdůraznila, že zelení mají velkou šanci za úspěch. „Pokud bude neúspěch, tak se obávám, že se k tomu naše vedení nebude hlásit a pokusí se to vysvětlovat tím, že jsme to způsobili my,“ přiblížila rebelka Kuchtová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám