Hlavní obsah

VIDEO: Obrovský požár zničil Průmyslový palác na pražském Výstavišti

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pno, per, hyp, fia

Na pražském Výstavišti v Holešovicích vypukl ve čtvrtek krátce po 19. hodině požár. Podle mluvčího hasičů Víta Pernici oheň zasáhl polovinu Průmyslového paláce. Kolem 20:15 se zřítila střecha levé části historické budovy. Při požáru byli lehce zraněni dva hasiči. Podle ČT mají vyšetřovatelé indicie, že byl požár založen úmyslně.

Článek

"Hoří levé křídlo," informoval krátce po vypuknutí požáru mluvčí Pernica. "Na místě zasahují všechny profesionální pražské sbory, které bylo možné nasadit. Svoláváme také sbory dobrovolných hasičů," sdělil v noci Novinkám Pernica. "Je to velký požár," dodal.

Před devátou hodinou se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu. Na místě nenalezli žádné toxické látky.

Levé křídlo Průmyslového paláce má v pronájmu společnost Jana Kočky, bratra zavražděného Václava Kočky mladšího. Rodina se domnívá, že požár někdo úmyslně založil.

Ve 23:00 zasedl krizový štáb hl. m. Prahy, aby vyhodnotil situaci po požáru v Průmyslovém paláci. Náměstek primátora Rudolf Blažek uvedl, že se město pokusí uvést poničenou budovu do původního stavu. Jeho slova potvrdil i primátor Pavel Bém v České televizi. Připustil, že si to vyžádá stamiliónové investice.

Podle Blažka je podivné, že všechna okna levého křídla paláce byla otevřená, takže dovnitř mohl proudit vzduch a oheň se tak mohl lépe šířit. Česká televize s odvoláním na nejmenovaný zdroj z okruhu hasičů uvedla, že je vysoce pravděpodobné, že požár byl založen úmyslně.

Zřítila se střecha, zůstaly části obvodových zdí

Oheň zachvátil palác po 19. hodině. "První jednotka byla na místě 19:20, a to už hořela celá střecha a šly plameny z oken," uvedl mluvčí.

Zhruba kolem čtvrt na devět večer se pak celá střecha zřítila. Redaktor Práva z místa požáru hlásil, že z levého křídla Průmyslového paláce zůstaly stát jen části obvodového zdiva. Z trosek budovy stále ještě krátce před devátou hodinou šlehaly nové plameny.

:. Pád levé části Průmyslového paláce

Na místě panoval chaos v dopravě, který způsobil nákladní automobil, který ještě před vypuknutím požáru strhl tramvajovou trolej pod viaduktem směrem k Veletržnímu paláci. Odklon tramvají tak s požárem nesouvisel.

"V souvislosti s množstvím zasahujících hasičských aut a velkému počtu přihlížejících se zpožďuje náhradní autobusová doprava," řekl večer Novinkám mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

Policisté prostranství, kde se shromáždili přihlížející, ohradili.

:. Požár zachvátil Průmyslový palác na Výstavišti. Zdroj: TV Prima

V areálu se oslavoval začátek akademického roku

Odpoledne se v areálu konal koncert k zahájení akademického roku. Studentka, která se akce zúčatnila, na místě řekla, že plameny zpočátku dosahovaly výše pátého až šestého patra panelového domu.

Stovky účastníků akce Gaudeamus igitur musely být evakuovány. "Necítili jsme se ohroženi, neměli jsme strach," řekla studentka.

Při zásahu se lehce zranili dva hasiči. "Jeden byl ošetřen na místě, druhý byl převezen do nemocnice," řekl Novinkám Pernica.

Průmyslový palác je cenná historická budova

Průmyslový palác byl otevřen v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy. Je jednou z prvních českých staveb s železnou montovanou konstrukcí. Palác tvoří trojdílná rozlehlá dvorana se středním prostorem.

Palác, stejně jako celý areál Výstaviště, má pronajatý firma Incheba. Asistentem ředitele společnosti Incheba je Václav Kočka, jehož syn byl nedávno zavražděn.

:. Požár Průmyslového paláce. Foto: Kateřina Šťovíčková (TV RTA)

Těsně pod Průmyslovým palácem připravuje Česká televize v jednom z pavilónů zahájení soutěže StarDance. Na dotaz Práva, zda požár neochromil přípravu, odpověděl mluvčí České televize Ladislav Šticha, že zatím neví, zjišťují rozsah, protože v Průmyslovém paláci jsou uloženy veškeré elektrické rozvody pro pavilón, kde bude StarDance probíhat.

:. Budova Průmyslového paláce na Výstavišti v pražských Holešovicíchfoto: ČTK/Jan Kouba

Základní údaje levého křídla Průmyslového paláce
Celková výstavní plocha: 4 707 m2
Celková plocha zázemí: 81 m2
Celková plocha předsálí: 1 000 m2
Terasa před křídlem: 1 124 m2
Nosnost: 400 kg/m2
Podlaha: Kombinovaná podlaha dlažba, parkety, dřevo, PVC
Nosná konstrukce pavilonu: Ocelová nýtovaná, dozdívaná, obvod objektu částečně prosklený
Zdroj: www.incheba.cz

Průmyslový palác

Stavba tvořená převážně prosklenou železnou konstrukcí, postavená podle projektu architekta B. Münzenbergera za spolupráce inženýra Prášila s výzdobou B. Ohmanna a A. Dryáka. Na projektu spolupracoval rovněž Antonín Wiehl.

Vnitřní úpravy z roku 1907 podle projektu architekta J. Fanty. Figurální vitráže bočních křídel podle Mikoláše Alše.

Palác byl koncipován jako centrální budova se dvěma křídly, která měla být po ukončení výstavy stržena. Další úpravy v letech 1952-1954, tehdy odstraněn dekorativní portál v ose hlavní fasády a vytvořeno nové předsálí. Vynikající umělecká a technická památka.

Reklama

Výběr článků

Načítám