Hlavní obsah

Ďuričko je ve speciální vazbě kvůli případné pomstě

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Podnikatel Bohumír Ďuričko, který před týdnem po křtu knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka zastřelil Václava Kočku mladšího, je držen ve vazbě na speciálním oddělení se zpřísněným dohledem.

Článek

Zvláštní bezpečnostní opatření vedení věznice přijalo kvůli obavám z případné pomsty.

Právu to řekl šéf pankrácké věznice Jaroslav Gruber. „Pan Ďuričko je kvůli obavám o jeho bezpečnost na oddělení, kam mají přístup pouze vybraní pracovníci, a s ostatními obviněnými nepřichází do styku,“ uvedl Gruber.

Zároveň odmítl spekulace, že Ďuričko již byl za mřížemi fyzicky napaden. „Vzhledem k přísným bezpečnostním kontrolám, které na oddělení fungují, je to vyloučené,“ poznamenal Gruber.

Bezprostředně po čtvrteční vraždě zachytily televizní kamery, jak se bratr zastřeleného Václava Kočky mladšího Jan shání po Ďuričkovi, který byl tou dobou zavřený v policejním autě před restaurací, kde se střílelo. Příbuzní přitom na Kočku křičeli „Zabij ho, kurva, zabij ho!“

Kočka odplatu odmítá

Sám Jan Kočka v rozhovoru pro Právu jakékoliv snahy o vendetu razantně odmítl. „Naše rodina trpí velmi hlubokým zármutkem a já vůbec nechápu, kdo na to přišel… Z naší rodiny se nikdo nikdy takto nechoval a já si myslím, že bych ani v našich řadách nikoho takového nenašel, kdo by dokázal takovýto čin udělat,“ nechal se slyšet Kočka.

Přísná bezpečností opatření nicméně budou provázet i dnešní rekonstrukci na místě činu, tedy v luxusní restauraci Monarch v centru Prahy. „Během rekonstrukce budeme vzhledem k výhrůžkám dbát na maximální bezpečnost,“ řekl k tomu v uplynulých dnech šéf pražské mordparty Josef Lottes.

O rodině Kočkových se hovoří kvůli jejím údajným vazbám na organizovaný zločin, zastřelený Václav Kočka například podnikal s Rusem Andrejem Korpljakovem, o němž naše kontrarozvědka hovořila jako o „velvyslanci nejvýznamnější a nejvlivnější ruské mafie s názvem Asociace pro 21. století“.

O vraždě Václava Kočky ml. čtěte také

O Václavovi Kočkovi se také před dvěma lety zmiňovala tzv. Kubiceho zpráva jako o osobě, která by mohla stát za vraždou kontroverzního podnikatele a údajného šéfa pražského podsvětí Františka Mrázka.

„V těchto kruzích se samozřejmě nezapomíná nic a podobné věci se většinou trestají podle zákona oko za oko, zub za zub, ale v tomto případě jsou úvahy o možné odvetě pouhou spekulací,“ řekl k tomu bývalý náměstek šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Hynek Vlas, jehož podřízení vraždu Mrázka vyšetřovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám