Hlavní obsah

Třímetrová Toyota iQ - do města v sexy kabátě

Novinky, maž

Málokteré městské auto vypadá tak dobře jako nová Toyota iQ. Vloni jsme viděli koncept, v Ženevě předprodukční verzi a v Paříži se před pár dny konečně ukázala sériová podoba. Do prodeje se iQ dostane počátkem příštího roku, počítá se s ročním prodejem 80 tisíc automobilů.

Článek

Zadání Toyoty, které údajně proběhlo už před pěti lety bylo jasné: malé auto s délkou do tří metrů, prostorné a s hezkým zevnějškem. Konečná velikost vozu je následující: 2985 mm délka, 1500 mm šířka a 1680 mm výška. Nejbližším konkurentem iQ je podobně pojmenované vozítko od Daimleru – Smart ForTwo (test najdete tady).

Toyota mluví o iQ jako o čtyřmístném automobilu, ale to je nesmysl. Dozadu se vejdou pouze děti, nicméně v případě městského auta je koncepce 2+2 ideální. V základním uspořádání nabízí zavazadelník 32 litrů (opravdu nejde o překlep), při složení zadních sedadel pak 242 litrů.

:. Toyota iQ - miniautíčko s délkou necelých tří metrů. Foto: Toyota

V nabídce budou dva benzínové motory (tříválec a čtyřválec s 68 a 100 k) a spotřebou paliva kolem 4 l / 100 km. Třetím bude 90koňový turbodiesel. Nebudou chybět ani automatické převodovky, chystá se i technologie vypínání motoru při jeho nečinnosti (stop-and-start).

Česká cena zatím není známá, podle zákulisních informací se ale Toyota iQ cenově podbízet nebude a základní cena bude startovat kolem 300 tisíc korun.

:. Toyota iQ: interiér působí robustně, s dobrým výběrem materiálů. Foto: Toyota

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota představuje airbag pro zadní okno

Toyota oznámila, že vyvinula hlavový airbag pro zadní okno, takzvaný SRS (Supplemental Restraint System). Jde o světově první airbag k ochraně hlavy zadních...

Výběr článků

Načítám