Hlavní obsah

Polovina Čechů dýchá rakovinu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů loni dýchala vzduch, v němž byly překročeny zdravotní limity pro rakovinotvorné látky. Uvádí to zpráva o stavu životního prostředí, kterou má projednat vláda. Konstatuje se v ní, že nadlimitní karcinogenní benzo(a)pyren vznikající při spalování uhlí, nafty, výrobě koksu a železa, loni zaznamenalo 22 měřicích stanic z 31.

Článek

"Cílový emisní limit byl překročen na 4,9 procenta území, kde žije 51 procent obyvatel,“ uvádí zpráva.

"To rozhodně není dobré. Žiji v domnění, že kvalita ovzduší se v České republice zlepšuje, ne zhoršuje,“ řekl Právu ve čtvrtek profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Šok: ovzduší horší, než se míní

"Může to být jeden z důvodů, proč v naší české kotlině a na Moravě máme jeden z nejvyšších výskytů zhoubných nádorů vůbec.“ Dodal, že na vznik rakoviny má ale vliv mnohem víc faktorů, nejen životní prostředí.

"Pro rakovinu plic je to především kouření, které zatěžuje člověka mnohem víc než životní prostředí,“ uvedl profesor s tím, že by rád věděl, jak je to v okolních zemích, a zda u nás rakovinotvorné látky v ovzduší stoupají nebo klesají. "V každém případě by to chtělo, aby stát udělal opatření k čistému vzduchu.“

Podobného názoru je i profesor Jaromír Musil, přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice Motol: "Zpráva je pro mne velkým překvapením. Stále se říkalo, že kvalita ovzduší se v Čechách zlepšuje. Rakoviny plic zatím nepřibývá, ale pokud by to měl trvalý trend, mohlo by se to v budoucnu na vyšším počtu případů odrazit. Věřím ale, že tomu tak nebude.“ I podle něho na vznik rakoviny plic má vliv nejen životní prostředí, ale především životospráva a genetika.

Julínek: prostředí se obecně zlepšuje

Nad údaji ze zprávy se pozastavil i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Právu řekl: "Ministerstvo životního prostředí bojuje proti lokalitám, kde se lokálně topí a škodliviny se dostávají více do ovzduší. Obecně se ale v České republice ovzduší zlepšuje a životní prostředí také.“

Podle něj zpráva uvádí jen jeden fakt, ale na zdraví obyvatel má vliv mnoho jiných.

"Snaha snižovat jedovaté látky v ovzduší je trvalý úkol vlády, není to nic, co by se nově objevilo. Obyvatelé se důsledků obávat nemusejí. Když to přeženu, tak by se lidé museli obávat už toho, že žijí na Zemi. Vždyť na ně působí i kosmické záření. Ale vážně – na zdraví člověka má vliv genetika, životospráva, životní prostředí, lokalita území a mnoho dalších věcí. Takový je život. Musíme však zabránit tomu, abychom nevytvářeli prostor pro další negativní látky v ovzduší. Z hlediska nemocí se ale kvalita ovzduší nedá vypíchnout jako jednoznačná příčina rakoviny plic,“ uzavřel ministr.

Anketa

Jste spokojeni se stavem ovzduší v ČR?
Ano
6 %
Ne
94 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19532 čtenářů.

Reklama

Související články

Dvě třetiny Čechů dýchají špinavý vzduch

Zhruba dvě třetiny Čechů dýchají znečištěný vzduch a to přesto, že ve srovnání s minulostí ubylo oblastí s jeho zhoršenou kvalitou. Dobře na tom nejsou...

Výběr článků

Načítám