Hlavní obsah

Maďarsko kvůli finanční krizi zřejmě požádá MMF o pomoc

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Maďarsko bude možná první zemí Evropské unie, která požádá Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěr pro překlenutí finanční krize. MMF v těchto dnech jedná o pomoci s maďarskou vládou. Ministři financí EU a Evropská komise přivítali krok MMF a uvedli, že využijí všechny dostupné prostředky pro pomoc Maďarsku a zvládnutí tlaků na finančních trzích.

Článek

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány oznámil, že vláda využije pomoc MMF jen v krajním případě. "Nabídka MMF ukazuje, že nejsme sami a máme silné spojence," prohlásil Gyurcsány.

Kurs forintu k euru se minulý týden propadl na dvouleté minimum, protože velcí investoři přemístili své peníze mimo zemi. EU kritizovala Maďarsko za přístup k ekonomickým problémům. Budapešť loni zaznamenala nejvyšší deficit veřejných financí (5,5 procenta HDP) v rámci unie. Maďarská vláda letos oznámila, že sníží deficit veřejných financí na 3,4 procenta HDP a v příštím roce na 2,9 procenta. Ministr financí János Veres však přiznal, že tyto plány ohrožuje finační krize.

Řešení má najít "summit všech"

Premiér Gyurcsány v zájmu vyřešení finanční krize svolal summit všech parlamentních stran, všech dosavadních prezidentů, premiérů, guvernérů centrální banky, odborů a zástupců zaměstnavatelů na půdě Maďarské akademie věd. Summit by mohl určit také termín zavedení eura v Maďarsku.

"V období finanční krize by se politické strany měly chovat odpovědně a neměly by pokračovat v neustálých politických rozbrojích" komentoval to Gyurcsány. Termín summitu zatím nebyl určen. Největší opoziční strana FIDESZ, která premiéra dlouhodobě a ostře kritizuje, zatím účast na summitu nepotvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám