Hlavní obsah

Bratr zavražděného Kočky: Ďurička by na kauci pouštět neměli

Právo, Radim Vaculík
PRAHA
Aktualizováno

Rodina Václava Kočky mladšího (40) se těžko vyrovnává s jeho vraždou, kterou minulý čtvrtek podle policie spáchal Bohumír Ďuričko. Otec Václav Kočka starší se zhroutil a údajně není schopný ve svém smutku s kýmkoli komunikovat, a to ani se svými blízkými. Bariéru mlčení prolomil o rok starší bratr oběti Jan Kočka, který poskytl Právu rozhovor. Místy měl potíže odpovídat a jen těžko zadržoval pláč.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Jan Kočka, bratr zavražděného Václava Kočky ml.

Článek

Co říkáte na to, že by se pan Ďuričko chtěl dostat co nejdříve na svobodu a že podle jeho advokátů je ochoten zaplatit až deset miliónů korun?

Víte, vyhasnul lidský život, a to takovým způsobem, třemi ranami, jak říkají lidi. Takže to samozřejmě vnitřně cítím tak, že v žádném případě, abychom mohli ostatní ochránit od takových lidí, by ho nikdo neměl pouštět na kauci, ani kdyby mu patřila celá republika.

Jaký trest byste si pro něj představovali?

Myslím si, že on je už potrestaný sám, protože s tím musí žít. A když se bavíme o tom, jestli má žít na svobodě, nebo ve vězení, tak já jsem proto, aby byl zavřen, aby to nemohl udělat ještě jednou.

Hovoří se o tom, že pan Ďuričko měl těch incidentů v minulosti více. Co jste si říkali, když jste se to dozvěděli?

Cítím to tak, že orgány policie, pokud ten člověk skutečně už něco takového někdy udělal, mu měly tu zbraň vzít. Přece tady všichni nemůžeme chodit se zbraněmi a dělat si s nimi, co chceme.

V médiích se objevila spekulace, že ze strany vaší rodiny by mohla přijít nějaká odveta či msta vůči panu Ďuričkovi. Myslíte, že je někdo od vás něčeho takového schopen?

Naše rodina trpí velmi hlubokým zármutkem a já vůbec nechápu, kdo na to přišel... Z naší rodiny se nikdo nikdy takto nechoval a já si myslím, že bych ani v našich řadách nikoho takového nenašel, kdo by dokázal takovýto čin udělat.

Uvedl jste, že i Ďuričkova rodina je potrestána. Myslíte, že rovněž trpí tím, co udělal?

Víte, slyšel jsem, že ten pán má i nenarozené dítě. Samozřejmě, že asi ta jeho rodina není tak potrestána jako my, ale jsou, bohužel, potrestaní také. Oni musejí žít s tím, že mají mezi sebou takového člověka. Asi ho mají taky rádi, ale bohužel, on ten čin udělal. Já bych byl rád, kdyby to šlo jakkoli vrátit zpátky a nikdy se to nestalo. A jak jsem pana Ďurička neznal, tak bych byl radši, kdyby seděl tady u tohoto stolu a bavil se se mnou i s mým bratrem, aby se to prostě nikdy nestalo.

Znal se vůbec váš bratr s Ďuričkem? Byli kamarádi?

Já toho pána neznám a nevěřím tomu, že by mohl být dobrým kamarádem mého bratra. Z mých informací vím, že se neznali.

Ďuričkovi advokáti tvrdí, že váš bratr měl jejich klienta krátce před střelbou napadnout fyzicky a dát mu ránu pěstí, kvůli které prý Ďuričko spadl na svou těhotnou přítelkyni. Od nikoho dalšího včetně svědků jsem podobnou verzi neslyšel. Můžete se mi k té verzi obhajoby vyjádřit?

Já se k tomu vyjádřím pouze tím způsobem, že obhájce je placený za to, aby jakkoli svému mandantovi pomohl. Bylo tam, myslím, dost lidí, tak ať je všechny policie vyslechne a soudy ať konají svoji povinnost. To je vše, co k tomu teď mohu říci.

Jaká je momentální situace ve vaší rodině?

Naše rodina je v hlubokém zármutku. Chtěl bych ještě jednou poprosit a apelovat na všechny: prosím vás, už se k tomu nebudeme více vyjadřovat, my jsme nic neprovedli a potřebujeme pochovat bratra, důstojně se s ním rozloučit. To je všechno, co si teď přejeme. Přeju si, aby to ve zdraví přežili moji rodiče a to je vše, nemám k tomu co říct.

Po vašem zemřelém bratrovi zůstaly, tuším, tři děti. Kdo se o ně teď bude starat?

Po mém bratrovi zůstaly děti, které jsou dnes moje děti.

Už znáte termín pohřbu vašeho bratra?

Ještě ho nevím a znovu bych rád požádal média i veřejnost, aby nás nechali samotné rozloučit se v klidu a pochovat mého bratra, a to i na pohřbu, který nebude veřejný.

Smrt vašeho bratra se dostala také do politiky, kde se mezi některými pere kvůli tomu dokonce i špinavé prádlo. Jak se na to díváte?

Nebudu mluvit o politice, absolutně vůbec. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám