Hlavní obsah

KLDR znovu povolila inspektorům OSN vstup do jaderných zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

KLDR v pondělí obnovila možnost vstupu inspektorů OSN do svého jaderného komplexu v Jongbjonu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje. Severokorejská vláda tak začala plnit svůj slib vrátit se k postupnému nukleárnímu odzbrojení poté, co v sobotu Spojené státy vyškrtly Severní Koreu ze svého seznamu zemí podporujících terorismus.

Článek

"Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mají opět přístup do všech zařízení v Jongbjonu, včetně zařízení na obnovu plutonia," uvedl nejmenovaný diplomat.  

KLDR před dvěma týdny nechala odstranit monitorovací kamery a pečeti MAAE z reaktoru v Jongbjonu a oznámila, že se chystá vrátit do něj nukleární materiál. Minulý týden ve čtvrtek pak zakázala inspektorům MAAE vstup do Jongbjonu. Tyto kroky odůvodnila Severní Korea tím, že USA nesplnily svůj závazek ze šestistranných jednání a nevyškrtly ji ze seznamu zemí podporujících terorismus.

V sobotu Washington sdělil, že KLDR již na seznamu nefiguruje. Američané své rozhodnutí zdůvodnili tím, že Pchjongjang přistoupil na požadavky obnovy demontáže zařízení v Jongbjonu a kontroly svého jaderného programu.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Reklama

Související články

DOKUMENT: Jaderný komplex v Jongbjonu

Město Jongbjon se nachází asi 100 kilometrů severně od Pchjongjangu v provincii Pchjonan pukto. V přísně střeženém komplexu otevřeném v roce 1964...

Výběr článků

Načítám