Hlavní obsah

Ďuričko dostal před střelbou pěstí do obličeje, tvrdí jeho advokát

PRAHA
Aktualizováno

Jeden z advokátů pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička Ladislav Kočka Právu řekl, že podnikatel byl předtím, než zastřelil Václava Kočku ml., fyzicky napaden. Dostal prý dvě rány pěstí do obličeje a upadl na svou těhotnou přítelkyni.

Článek

Obviněný Ďuričko se podle advokáta Kočky během nedělního soudního jednání opakovaně k celé události vyjadřoval, jeho výslech prý trval přes tři hodiny.

„Pan Ďuričko samozřejmě nepopírá, že by došlo ke střelbě, ale ten spor podle něj vznikl za určitých okolností. Byl fyzicky napaden tak, že dostal dvě rány pěstí do obličeje, až upadl na svou těhotnou přítelkyni. Ta byla v bezprostřední blízkosti a on ji chtěl samozřejmě chránit,“ popsal obhajobu svého klienta Kočka. To, že byl Ďuričko napaden, lze podle advokáta vidět i na záběrech pořízených těsně po incidentu v hotelu Monarch. Na nich je prý zřejmé, že hoteliér má v obličeji krvavé rány.

Verzi některých svědků, že Ďurička vyprovokovalo ke střelbě cosi, co mu krátce před tím pošeptal Kočka mladší do ucha, odmítl advokát obviněného komentovat.

„Samozřejmě, že to, že střílel, považuje pan Ďuričko za zkrat, za neadekvátní a neomluvitelnou reakci,“ dodal obhájce.

Václav Kočka mladší a starší Zdroj: Isifa.

Z výslechu rodiny Kočkových ovšem nevyplynulo, že by před tím došlo k fyzickému útoku na Ďuričku. "Chápu, že se takovým způsobem obhajuje a že se z toho snaží vyvinit," řekl Právu advokát Lžičař.

Zprava Václav Kočka starší, uprostřed syn zavražděného Václava Kočky ml., vlevo advokát Josef Lžičař foto: Právo/Michaela Říhová

Ďuričko podal proti rozhodnutí soudu stížnost. „Stížnost jsme podali především proto, že jako jeden z důvodů vazby soud uvedl možné ovlivňování svědků (tzv. koluzní vazbu). Domníváme se, že pro to nejsou zákonné důvody jen kvůli tomu, že řeknou, že budou vyslýchat ještě nějaké svědky. Už i Ústavní soud konstatoval, že to není dostatečné odůvodnění pro vzetí do vazby,“ řekl Právu krátce po rozhodnutí soudu advokát Kočka.

O vraždě Václava Kočky ml. čtěte také

Upozornil, že jeho příjmení, totožné se zavražděným, je jen shoda náhod. „Nejsem s nimi v žádném rodinném vztahu,“ podotkl Kočka.

Takzvaná koluzní vazba je nejpřísnějším možným režimem pro obviněné, protože ti nemohou ani požádat o propuštění na kauci a kromě advokáta je nesmí navštěvovat vůbec nikdo z příbuzných a blízkých. Tato vazba může trvat podle zákona maximálně tři měsíce, nicméně i poté může Ďuričko zůstat za mřížemi kvůli možnému útěku. To už ale bude mít šanci požádat o propuštění na kauci.

Reklama

Související články

Přízrak mafiána Mrázka se znovu vynořil

Aktéry noční vraždy Václava Kočky ml. rukou podnikatele Bohumíra Ďurička spojují mimořádně zajímavá pouta. Oba muži se prokazatelně po léta stýkali s bývalým...

Blesk: Ďuričko se stýkal s Talmanovou

Bohumíru Ďuričkovi, který podle policie zavraždil Václava Kočku ml., se líbila partnerka premiéra Mirka Topolánka Lucie Talmanová. Uvažoval o tom,...

Kočkova rodina odešla po poledni od výslechu

V sobotu krátce před polednem dorazili k policejnímu výslechu do Kongresové ulice v Praze otec, syn a přítelkyně zavražděného Václava Kočky. Novinářům odmítli...

Výběr článků

Načítám