Hlavní obsah

Jak vybrat ten nejlepší digitální fotoaparát

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pulty obchodů jsou doslova zaplaveny nepřeberným množstvím digitálních fotoaparátů. Na každém rohu navíc můžete vidět ty nejvýhodnější nabídky a cenové akce, které jsou prostě bezkonkurenční. Ale zdání klame. Fotoaparát koupený v akci za „výhodnou cenu“ zdaleka nemusí splnit naše očekávání. Poradíme vám, jak vyzrát na obchodníky a vybrat si skutečně ten nejlepší přístroj.

Článek

Prvním hlediskem výběru často bývá rozlišení, které je dáno v jednotkách megapixelů, tj. miliónech obrazových bodů. Obchodníci nám často tvrdí, že více megapixelů je lépe.

Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotit lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10x15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely.

Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny, ale zároveň si za něj musíme připlatit.

Kompakty a digitální zrcadlovky

Jak by se mohlo zdát, název digitální kompakt byl odvozen od „kompaktnosti“ fotoaparátů. Kdysi tomu opravdu tak bývalo, nicméně díky současným technologiím může být i digitální zrcadlovka velice malá.

Hned na první pohled poznáte rozdíl mezi běžným kompaktem a digitální zrcadlovkou díky konstrukci hledáčku. Kompakt používá optický průhledový hledáček. To v podstatě znamená, že na snímaný objekt koukáte skrz celý fotoaparát pomocí jednoduché optické soustavy mimo osu objektivu.

Stručně a jasně: na první pohled kompakt poznáte podle toho, že na zadní stěně má okénko hledáčku, kterým se můžete přímo koukat na scénu. Kvůli tomu, že hledáček neprochází přesně přes objektiv, neuvidíte v něm vždy to, co bude nakonec zobrazeno na fotografii.

Tuto nevýhodu vám vynahradí barevný displej, který je na zadní straně takřka každého digitálního fotoaparátu a ukáže vám přesně to, co bude vyfoceno. Oproti tomu digitální zrcadlovky si berou přes hledáček obraz přímo z objektivu pomocí speciálních zrcadel. V hledáčku tak vždy uvidíte přesně to, co má být vyfoceno.

Na čelní straně digitální zrcadlovky nenajdete skleněné průhledové okénko, jako je tomu u kompaktů. Nejen díky tomu jsou zrcadlovky mnohonásobně rychlejší. Jednoduše stisknete tlačítko a máte fotku. Hlavní nevýhodou tohoto mechanismu jsou vyšší výrobní náklady, které se promítnou i v celkové prodejní ceně.

Zoomujte, jak to jen jde

Zoom umožňuje přibližovat a oddalovat fotografické objekty. Rozeznáváme zoom digitální a optický. Digitální zoom nám obraz přiblíží tím, že zvětší jednotlivé pixely obrazu.

Oproti tomu optický zoom nám fyzicky obraz opravdu přiblíží. Z toho vyplývá, že optický zoom nezhoršuje kvalitu obrazu, jako je tomu u digitálního. Běžné fotoaparáty nabízejí optický trojnásobný a čtyřnásobný zoom.

Na trhu ale nalezneme i takzvané ultrazoomy, což jsou digitální fotoaparáty, které nabídnou klidně i dvanáctinásobný zoom.

Bez paměťové karty to nejde

Některé fotoaparáty mají integrovanou paměť pro ukládání fotografií. Ta často stačí jen pro uložení tří nebo čtyř fotek. Proto ukládáme fotky na paměťové karty. Přestože rozeznáváme několik různých modelů, paměťové karty se liší velikostí, kapacitou a rychlostí přenosu dat.

Výhodné může být vybírat fotoaparát s takovým typem karty, kterou budeme moct využít i v našem mp3 přehrávači nebo mobilním telefonu. Ojediněle se vyskytují v nabídkách i fotoaparáty s integrovaným pevným diskem. Jejich cena je však zbytečně vysoká.

S baterií na dlouhé časy

Většina levnějších kompaktů je napájena pomocí dvou tužkových baterií. To může být výhoda především na cestách. Můžete sebou nosit klidně i čtyři páry náhradních baterií, aniž byste měli zbytečně velké náklady s jejich pořízením.

Dražší fotoaparáty jsou poháněny pomocí speciálních Li-Ion akumulátorů. Podobné najdeme například v mobilních telefonech. Li-Ion akumulátory umožní zpravidla na jedno nabití zhotovit více fotografií, než běžné tužkové baterie. Pořízení druhého náhradního akumulátoru je však dražší.

Panasonic Lumix DMC-LS80

Fotoaparát Panasonic Lumix DMC-LS80 je vybaven objektivem Lumix DC Vario s trojnásobným optickým zoomem s praktickým počátečním ohniskem 33 mm a umožňuje výběr formátu (4:3/3:2/16:9), ve kterém se rozhodnete fotit.

Funkce iA (inteligentní auto) umožňuje přístroji v závislosti na fotografované scéně vybrat správný režim citlivosti ISO, stabilizace obrazu i detekce tváří. iA za vás samo udělá všechno pro to, aby byly výsledné fotografie byly co nejkvalitnější, a to i v případě, že pouze mačkáte spoušť.

:. Jak je u fotoaparátů od Panasonicu zvykem, tlačítko spuští slouží zároveň k ovládání zoomu. Zdroj: Panasonic

Model LS80 ukládá snímky na SD nebo SDHC karty, má interní paměť o velikosti 24 MB a prodává se ve stříbrném, černém a pro něžnější pohlaví i v růžovém provedení včetně tužkových baterií a USB kabelu za cenu okolo tří tisíc.

Samsung L310 W

Nový digitální fotoaparát Samsung L310 W je vhodný především pro mírně pokročilé fotografy. V tomto kompaktu totiž najdete funkce, které jsou běžné spíše ve vyšších třídách digitálních fotoaparátů. Nabídnout může rozlišení 13,6 megapixelů, duální stabilizaci obrazu, 2,7palcový LCD displej a 28 mm širokoúhlý objektiv s 3,6násobným optickým zoomem.

:. Samsung L310 W nabídne oproti konkurenci širokoúhlý objektiv.

Na rozdíl od standardních 35mm objektivů, kterými bývají kompaktní digitální fotoaparáty vybavovány, je kompakt Samsung L310 W širokoúhlým objektivem 28 mm. Umožní vám tedy zachytit na snímku mnohem větší část scény než běžné objektivy. Širokoúhlý objektiv oceníte v řadě situací – při focení krajiny či skupinových fotografií.

Samsung L310 W nabízí také celou řadu funkcí, které zajistí pohodlnější ovládání. Najdete zde 11 scénických programů, automatické odstranění červených očí, a také možnost záznamu MPEG-4 videa.

BenQ DSC X800

Supertenký BenQ X800 je vybaven 3“ displejem LTPS LCD a hranolovým objektivem, který nepřečnívá nad tělo fotoaparátu a představuje tak nejtenčí možnou konstrukci. I při využití plného zoomu se veškerý pohyb objektivu odehrává uvnitř fotoaparátu. Použijete-li funkci mikro fotografie, můžete zachytit předměty ve vzdálenosti 1 cm od objektivu.

:. BenQ X800 je nabízen hned ve dvou barevných kombinacích - červené a černé. Zdroj: Archiv

Přední plocha fotoaparátu je vyrobena z matové oceli příjemné na dotek a vlasová linka zadního červenočerného krytu umocňuje elegantní vzhled. BenQ DSC X800 plní rovněž funkci přenosného přehrávače videa a zvuku. Uživatel na něm může přehrát svoje oblíbené MPEG-4 video nebo s pomocí velmi kvalitních sluchátek poslechnout svoje hudební nahrávky.

:. BenQ DSC X800 je údajně nejtenčím fotoaparátem současnosti. Zdroj: Archiv

Při záznamu videa ve formátu MPEG-4 BenQ DSC X800 zaznamenává 30 snímků za vteřinu v rozlišení VGA (640 x 480). Výsledkem je plynulý video/audio stream.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám