Hlavní obsah

VIDEO: Policie k vraždě Václava Kočky ml.: šlo o spojení emocí s alkoholem

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, fia

V restauraci Monarch v Praze 1 byl v noci na pátek zastřelen syn provozovatele Matějské pouti Václav Kočka mladší. Fakt, že je obětí Václav Kočka mladší, a tím, kdo střílel, podnikatel Bohumír Ďuričko, potvrdil Právu šéf pražské kriminálky Milan Jindrák. Šlo podle něj o nešťastnou událost, o spojení emocí s alkoholem.

Článek

"Žádný další motiv v tom nehledejte," řekl Právu Jindrák s tím, že šlo zřejmě o vraždu v afektu. Stejně se vyjádřil šéf pražské mordparty Josef Lottes. Nehledejte v tom žádnou kauzu, jde o lidské neštěstí, o selhání lidského faktoru posilněného alkoholem,“ řekl Právu Lottes. "Nic jiného než emoce tam skutečně nebylo,“ uvedl Lottes.

Ďuričko však při zatýkání tvrdil, že Kočku vůbec nezná a odmítl přiznat, že střílel. Oba se tam několik hodin před činem zúčastnili křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

:. Bohumír Ďuričko na snímku z roku 2001foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Policisté přijali oznámení o střelbě v restauraci v ulici V Kolkovně na Starém Městě několik minut po třiadvacáté hodině. Na místě zjistili, že mezi dvěma hosty došlo k verbální rozepři.

"Na místě zůstal čtyřicetiletý muž, který utrpěl střelná zranění. I přes veškerou snahu lékařů muž svým zraněním podlehl. Střelcem, kterého policisté na místě zadrželi, byl pětapadesátiletý muž. Proti němu nyní policisté vedou úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy," řekl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Podle policie Ďuričko zastřelil Kočku mladšího třemi ranami zblízka.

:. Restaurace Monarchfoto: Právo/Milan Malíček

Policie Ďurička dopoledne obvinila z trestného činu vraždy, ten sedí v cele. Tím, že odmítá cokoli přiznat, hraje Ďuričko podle policejního zdroje o čas.

Křtu Paroubkovy knihy "Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata" se ve čtvrtek večer v restauraci v ulici V Kolkovně zúčastnila řada hostů včetně Václava Kočky staršího a jeho čtyřicetiletého syna. S Ďurickem byla podle informací Novinek v restauraci i jeho těhotná přítelkyně.

Jména Kočka a Ďuričko figurují v Kubiceho zprávě

Rodina Kočkových se dostala do médií v souvislosti s tzv. Kubiceho zprávou. V materiálu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který byl zveřejněn na konci května 2006 krátce před parlamentními volbami, se hovoří o podílu "osoby jménem Kočka" na vraždě podnikatele Františka Mrázka.

:. Václav Kočka staršífoto: PRÁVO/Michaela Říhová

V téže zprávě o údajném prorůstání organizovaného zločinu do státní správy figuruje i jméno Paroubkova známého Bohumíra Ďurička. Některá média citovala pasáž, podle níž Ďuričko "podle zdroje novinářů zde (na své jachtě) měl držet a souložit se svojí nezletilou dcerou, kterou měl mít při jeho návštěvách k dispozici Paroubek". Předseda ČSSD proti tomuto nařčení, které se nepotvrdilo, ostře vystoupil.

Václava Kočku staršího označil Paroubek v minulosti za významného člena strany a připustil, že s ním již deset let úzce spolupracuje. Popřel ale informace, že by mu Kočka dělal poradce.

Reklama

Související články

Jedna policejní verze: Mrázka zabil Kočka

Vrahem kontroverzního podnikatele Františka Mrázka v lednu údajně byl podle jedné z policejních verzí organizátor pražské Matějské pouti Václav Kočka.

Ďuričko chce omluvu po ODS a Kubicem

Bohumír Ďuričko, jenž je známým předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, požaduje omluvu od šéfa Útvaru pro vyšetřování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Janu Kubicem....

Výběr článků

Načítám